Pączkami w Polsce objadamy się od XVI wieku. Wówczas to swój początek zyskała tradycja, a związana była z chęcią najedzenia się do syta tłustymi potrawami przez cały ostatni tydzień do rozpoczęcia 40-dniowego Wielkiego Postu.
Tygodniowa tradycja została ostatecznie skrócona do jednego dnia. Jeszcze do niedawna pączki przeważnie były przygotowane samodzielnie w domu. Ich przygotowywaniem zajmowały się najczęściej nasze babcie (oczywiście wciąż są osoby, które je smażą). Obecnie jednak już coraz rzadziej przygotowujemy je osobiście, a częściej wybieramy te ze sklepu lub piekarni.
Pączek jednak pączkowi nierówny. Oczywiście można kupić pączki za kilkadziesiąt groszy w marketach, te jednak wbrew pozorom często nie mają wiele wspólnego z tradycyjnym wyrobem z ciasta drożdżowego. Za te, przygotowane w tradycyjny sposób trzeba wydać kilka razy więcej, czyli od dwóch do nawet 8 złotych. Jedni więc wybierają karton pączków 'marketowych', inni wolą jednego przygotowanego w tradycyjny sposób.
Wszystkim Naszym Czytelnikom życzymy smacznego pączusia!
A Wy ile pączków już zjedliście? Dajcie znać w ankiecie!
JA10:12, 08.02.2024
Jak można kupować pączki po 0,40gr z marketu i to po kilka pudelek ?????to totalny syf
Każdy10:33, 08.02.2024
Myślę że pączki nie powinny tworzyć między nami podziałów, jeden woli ten marketowy za 30gr/szt a inny zapłaci za dobrego pączka 15/20zł/szt. Każdy ma wybór i robi tak jak mu pasuje i smakuje 😊
Ja wybieram tę drugą wersję, zjadam dwa ale te z cukierni 😊
Dobrego dnia, pełnego serdeczności i uśmiechu ❤️
Genowefa Pigwa12:07, 08.02.2024
Bez kozery powiem pincet!
Użytkownik17:07, 08.02.2024
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
1 1
Nikt podziału nie robi a się martwi zdrowiem lokalnej społeczności. Ten pączek nawet za 1 zł to czysta chemia a co dopiero za 50 gr. Jakość dziś kosztuje.
Liczę ze lokalne pierkanie nie oszukują klientów i nie trują ich chemią.