Zamknij
fot. ilustracyjne / freepik.com

Wigilijne sekrety najlepszych zagórzańskich gospodyń

Gabriela Zawiła Gabriela Zawiła 13:46, 23.12.2024 Aktualizacja: 13:46, 23.12.2024

Wigilijne sekrety najlepszych zagórzańskich gospodyń
1 / 2

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy polskie domy wypełnia zapach tradycyjnych potraw, które od pokoleń goszczą na wigilijnych stołach. W tym roku Koło Gospodyń Wiejskich z Zagórzan postanowiło podzielić się swoimi ulubionymi przepisami na wigilijny stół. 

 

Członkinie koła zdradziły sekrety potraw, które od pokoleń goszczą na ich rodzinnych stołach. Wśród nich znalazły się wyjątkowe receptury na groch ze śliwkami, kluski z makiem oraz domowy zakwas na barszcz.

Groch ze śliwkami

Jednym z najbardziej charakterystycznych dań, które zachwycają prostotą i wyjątkowym smakiem, jest groch ze śliwkami.

 

Przepis:

  • Ugotuj fasolę „Jaś” w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
  • Śliwki podgotuj w niewielkiej ilości wody, dodaj łyżkę miodu, cynamon i goździki do smaku.
  • Połącz ugotowaną fasolę i śliwki, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

Kluski z makiem

Kluski z makiem to kolejny klasyk wigilijny, który zachwyca swoją delikatnością i aromatem.

 

Przepis na kluski:

  • Ugotuj 0,5 kg ziemniaków, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jednym jajkiem, szklanką mąki i szczyptą soli.
  • Wyrobione ciasto podziel na wałeczki grubości palca, pokrój na kawałki o długości 4 cm.
  • Gotuj kluski w osolonej wodzie, a po wypłynięciu pozostaw je na minutę.

Przygotowanie maku:

  • Wsyp 2 szklanki maku do garnka, zalej gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i gotuj przez 25 minut.
  • Odcedź mak i zmiel dwukrotnie w maszynce przez najdrobniejsze sitko.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj miód, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową, a następnie połącz z makiem, tworząc wilgotną i aromatyczną masę.
  • Wymieszaj mak z kluskami.

Zakwas na barszcz

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu. Członkinie koła podzieliły się przepisem na domowy zakwas, który nadaje tej zupie niepowtarzalny smak.

 

Przepis:

  • Zetrzyj 2 kg buraków na drobnych oczkach.
  • Dodaj pół szklanki octu, pół szklanki cukru, kminek, listek laurowy, czosnek według uznania oraz łyżkę soli.
  • Zagotuj mieszankę i odstaw w chłodne miejsce. Po trzech dniach zlej do wyparzonych słoików.

Jak przyznają gospodynie z Zagórzan, przepisy te są przekazywane z pokolenia na pokolenie, stanowiąc prawdziwe kulinarne dziedzictwo regionu.

Każda potrawa to kawałek naszej historii, wspomnienia rodzinnych świąt i smak dzieciństwa

– mówi Ewa Kołodziejczyk jedna z członkiń.

 

Dalsza część artykułu – kliknij strzałkę w prawo.

1 / 2

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS

komentarz(3)

Zagorzany Zagorzany

4 0

I to wszystko przygotowane w pięknym Domu Ludowym . W żadnej wiosce nie ma takiego cuda.

17:52, 23.12.2024
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

WiesiaWiesia

2 0

Raz byłam w domu ludowym na zaproszenie tego koła nic nie zjadłam ten zapach stęchlizny w domu ludowym jest obrzydliwy.

05:57, 24.12.2024

MonnikaMonnika

4 0

W Zagórzanach to tylko puste domy do sprzedania są a ludzi brak .

20:10, 23.12.2024
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Tommmek dommekTommmek dommek

0 0

Z tą pusta wsią bym nie przesadzał. Koło mnie były do sprzedania 3 domy I wszystkie znalazły nabywców. Młode małżeństwa z dziećmi. Fakt, że nowych domów buduje sie bardzo mało ale te stare są remontowane. Co do domu ludowego to fakt, straszy i szpeci obraz miejscowosci.

20:20, 23.12.2024

KarolKarol

4 0

To w Zagórzanach mieszkają jacyś ludzie przecież to wyludniona wiocha w której nic się nie dzieje.

05:51, 24.12.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%