Zamknij
REKLAMA

Narzędzia cukiernicze do domu i restauracji

00:00, 31.05.2021 | materiały partnera

Akcesoria cukiernicze pozwalają tworzyć i dekorować desery. Grupa narzędzi tego rodzaju pozwala szybko i łatwo przygotowywać, ozdabiać, a także porcjować słodkie potrawy, dlatego powszechnie używa się ich w profesjonalnych restauracjach. Warto wiedzieć, że akcesoria cukiernicze można dziś łatwo kupić także do użytku domowego. Gdzie ich szukać i jakie produkty przydadzą nam się najbardziej?

Akcesoria cukiernicze – co to takiego?

Narzędzia cukiernicze to różnego rodzaju akcesoria, które usprawniają proces przygotowywania słodkich dań. Są niezastąpione w procesie dekorowania i dzielenia na równe, estetycznie wyglądające porcje (dotyczy to szczególnie ciast). Akcesoria cukiernicze, bez których nie obejdzie się profesjonalna kuchnia to na przykład maty zapobiegające przywieraniu potraw, szpachelki modelujące słodkie kremy i masy, pierścienie cukierniczo-kucharskie, czy rolki wycinające określone kształty.

Gdzie można kupić narzędzia cukiernicze? Jeszcze do niedawna, tego rodzaju akcesoria gastronomiczne były dostępne tylko w specjalistycznych hurtowniach dla profesjonalnej gastronomii. Dziś można je kupić (również w małych ilościach) za pośrednictwem internetu. Możemy ich szukać we wspomnianych hurtowniach (takich jak Gastro-Swiss), które sprzedają produkty online, a także w mniejszych sklepach ze sprzętem AGD czy hipermarketach.

Do czego wykorzystać narzędzia cukiernicze w domowej kuchni?

Akcesoria cukiernicze pomogą na każdym etapie pracy ze słodkim produktem. Dla przykładu, rozpoczynając pracę nad ciastem lub tortem, możemy wykorzystać wygodne sitka do przesiewania mąki, a także z wybieraki, których budowa pozwala ograniczyć zabrudzenia w trakcie prac. Rolki dziurkujące pozwalają bardzo szybko wykonać delikatne nacięcia, co tradycyjnym widelcem zajęłoby bez porównania więcej czasu. Natomiast rolki tnące pozwalają wykroić estetyczne kształty: np. delikatną siatkę idealną na wierzch ciasta z owocami czy charakterystyczny grzebień (rolka tnąca w poprzek), idealny do nadziewanych drożdżówek.

Warto zwrócić także uwagę na skrobki cukiernicze, przy pomocy których można tworzyć ciekawe faktury na powierzchni ciasta, np. fale czy – przy odrobinie umiejętności – efektowne trójwymiarowe kształty, np. kwiaty, listki czy inne motywy, np. roślinne lub geometryczne.

Wygodne porcjowanie z akcesoriami gastronomicznymi

Narzędzia cukiernicze, które pozwalają pokroić ciasto lub tort na równe kawałki, przy tym zapewnić cięcie tak precyzyjne, by wypiek się nie zniekształcił, nazywane są znacznikami. Na rynku dostępne są znaczniki do porcjowania tortów (mają kształt obręczy) oaz takie, które wygodnie podzielą ciasto na bazie kwadratu lub prostokąta. Te drugie nazywane są znacznikami rozstawnymi. Swoim kształtem przypominają harmonikę, którą rozkłada się nad ciastem, wybierając pożądaną szerokość cięcia.

W skróceniu czasu sprzątania po pracy w kuchni pomogą takie akcesoria jak mata nieprzywierająca, wspomniany wcześniej wybierak do ciasta (przystosowany do pracy z ciastem gorącym), czy też packi silikonowe, szpatułki do modelowania i pistolety do kremów. Będą to także nieprzywierające wałki do ciast oraz pędzelki cukiernicze.

Profesjonalne akcesoria gastronomiczne nie kosztują dużo, zajmują niewiele miejsca i można je wygodnie kupić przez internet, również do użytku domowego. Wszystko to sprawia, że warto zaopatrzyć w nie swoją kuchnię.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%