Zamknij
REKLAMA

Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?

13:25, 09.09.2020 | materiały partnera

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób nie wyobraża sobie dobrego dnia bez smaku i zapachu kawy. Oczywiście, nie ulega wątpliwości, że bardzo wiele zależy od tego jak ją parzymy, a także tego jakie wybierzemy ziarna, moc wypalenia oraz świeżość kawy. Nie ulega wątpliwości, że najlepszą możliwą jest kawa ziarnista, gdyż to ona najlepiej zachowuje swój smak. Oprócz tego niezwykle istotny jest również gatunek, dlatego też należy bliżej przyjrzeć się temu tematowi i dogłębnie go przeanalizować.

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista?

Najpopularniejszym, a także najstarszym gatunkiem jest kawa Arabika. To właśnie o tym gatunku mówi się, że jest to najlepsza kawa ziarnista. Co ciekawe, szacuje się, że obecnie stanowi ona aż 70% całej światowej produkcji. Na całym świecie uprawia się bardzo dużą ilość odmian Arabiki, a każda z nich charakteryzuje się nieco innym wyglądem ziaren. Kawy różnią się w niewielkim również stopniu smakiem, zapachem, czy aromatem. Arabica charakteryzuje się lekką kwaskowatością oraz czekoladowym, korzennym posmakiem. Najbardziej doceniana wśród koneserów jest za świetny aromat i przede wszystkim swój łagodny smak. Co więcej, zawiera stosunkowo małą ilość kofeiny w porównaniu do robusty. W skutek tego może być spożywana przez wszystkich. Kawa arabica zawiera dużą ilość lipidów, wyraźne stężenie cukru, co ma wpływ na jej charakterystyczny smak. Jeśli ktoś nie przepada za pobudzającymi właściwościami kawy, to zdecydowanie Arabika będzie strzałem w dziesiątkę.

Polskie palarnie kawy

Kawa to prężnie rozwijający się rynek. Ilość producentów i palarni kawy stale przybywa. Pamiętajmy, że nasze półki sklepowe niestety bardzo często zdominowane są przez mainstreamowe firmy, o różnej jakości produktów. Dlatego dobrym wyborem może okazać się zakup lokalnych produktów, od palarni kawy. Warto wiedzieć, że nasze polskie palarnie kawy również mogą pochwalić się ciekawymi ofertami i produktami o bardzo dobrej jakości.

Czym są kawy speciality?

Kawy speciality, często nazywane również kawami premium lub kawami rzemieślniczymi charakteryzują się najlepszymi parametrami. Oceniane są pod względem kwasowości i słodkości, aromatu, jakości ziaren, czystości i nut smakowych. Podczas ich wypalania należy zachować ściśle określoną temperaturę, dzięki czemu możliwe jest osiągnięcie idealnego smaku.

Szukając polskich kaw speciality (klasy premium), warto zapoznać się z ofertami palarni kawy oraz sklepów z kawą. Znajdziemy tam produkty najwyższej jakości, uzyskujące co najmniej 80 punktów na 100 w skali Q Gradera. Kawy speciality to znacznie lepszy wymiar smaku i aromatu.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA