Yerba mate (herbata jezuicka, ostrokrzew paragwajski) to napar z Ameryki Południowej o pobudzających właściwościach zbliżonych do kawy. Do niedawna była znana tylko lokalnie, dziś zdobywa rzesze fanów daleko poza latynoską ojczyzną. Jak smakuje yerba mate i co warto o niej wiedzieć? Z czego wynika jej międzynarodowy fenomen? Zapraszamy do lektury!
Skąd pochodzi yerba mate? Jak przygotować napar?
Yerba mate powstaje z suszu ilex paraguariensis, gatunku ostrokrzewu endemicznego dla Ameryki Południowej. Odkrywcami jego niezwykłych właściwości byli Indianie z plemienia Guarani. Napary pomagały im przezwyciężyć zmęczenie i oszukać głód, co okazywało się szczególnie cenne podczas polowań czy wojen. Tradycyjnie, yerba mate przygotowuje się w naczynku z tropikalnej dyni i pije przez specjalną rurkę filtrującą zwaną bombillą. Do parzenia używa się ciepłej wody o temperaturze nie przekraczającej 80 stopni. Co ciekawe, można też zrobić yerbę na zimno. Wysoka zawartość kofeiny, witamin i minerałów sprawia, że mate bywa nazywaną zdrową alternatywą dla kawy.
Która yerba mate będzie najlepsza? Radzimy, co wybrać.
Wśród dziesiątek dostępnych w sklepach gatunków i marek yerba mate znajdziemy produkty o zróżnicowanych walorach smakowych. Ziołowe yerby świetnie komponują się z goryczką suszu. Te z dodatkiem owoców wprowadzają z kolei nutę słodyczy i łagodności. Niektóre będą sprawiały wrażenie bardziej soczystych, inne mogą odstraszyć początkujących zbyt intensywnym smakiem. A zatem które będą najlepsze na początek przygody? Naszym zdaniem warto postawić na tzw. zielone yerba mate. Dzięki suszeniu powietrzem cechują się łagodnym i przyjemnym aromatem. Jednocześnie, wyróżnia je doskonały potencjał energetyzujący. Co więcej, wspaniale łączą się one z naturalnymi dodatkami. Potwierdzeniem tej tezy są yerba mate marki Verde Mate Green. W zestawach startowych, wraz ze wszystkimi niezbędnymi dla początkujących akcesoriami, dostaniecie je na Poyerbani.pl - sklepie internetowym yerba mate. Gorąco polecamy!