Zamknij

Luksus w każdym detalu: dlaczego spieki kwarcowe to must-have w nowoczesnych kuchniach

Artykuł sponsorowany + 13:33, 24.04.2025 Aktualizacja: 13:33, 24.04.2025

Nowoczesna kuchnia powinna charakteryzować się ergonomią i rozwiązaniami, które ułatwiają życie użytkownikom. Dotyczy to zarówno doboru mebli kuchennych, sprzętów, jak i materiałów wykończeniowych, choćby blatów kuchennych. Warto zdecydować się na te wykonane ze spieków kwarcowych. Warto poznać ich zalety i dowiedzieć się dlaczego to must have w nowoczesnej kuchni.

 

Spieki kwarcowe jako blaty zapewniające komfort użytkowania  

Wybierając materiał na blaty do nowoczesnej kuchni, trzeba zwrócić uwagę na walory użytkowe, ale i estetykę. Spieki kwarcowe to materiały, które doskonale łączą funkcjonalność z luksusowym wykończeniem, a swoje właściwości zawdzięczają sposobowi wytwarzania. Otóż powstają z naturalnych minerałów, które zostają poddawane procesowi kształtowania, prasowania, a następnie spiekania w temperaturze powyżej 1200 stopni Celsjusza. Wypiekanie płyt ze spieków kwarcowych odbywa się w specjalnych piecach hybrydowych. Dzięki temu materiał poddawany jest hartowaniu i jest odporny nie tylko na wysoką temperaturę, ale i wilgoć. Teoretycznie można zatem na takich blatach stawiać gorące naczynia czy nawet blachy wyciągnięte z piekarnika, jednak dla pewności, ale i ochrony przed ciężkimi przedmiotami lepiej stosować podkładki. Spieki kwarcowe są bowiem w mniejszym stopniu odporne na obciążenia czy też zarysowania. Jeżeli zależy Wam na odporności na zarysowania to modele o matowym wykończeniu bądź satynowe lepiej sprawdzą się niż polerowane.

Blaty ze spieków kwarcowych nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Wystarczy przecierać je wilgotną szmatką i ręcznikiem papierowym. Nie powinny wnikać w nie zanieczyszczenia, bo nie mają mikroporowatej struktury. Można zatem łatwo pozbyć się tłustych plam z ich powierzchni. Nie należy stosować środków zawierających woski czy silikony. Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych mogą świetnie się prezentować przez wiele lat. Warto podkreślić także ich doskonałe właściwości higieniczne, otóż powierzchnia jest odporna na działanie bakterii i grzybów, które na niej się nie namnażają. Spieki kwarcowe są bezpieczne w kontakcie z żywnością, gdyż nie zawierają w swoim składzie żadnych szkodliwych substancji chemicznych.   

Blaty ze spieków kwarcowych, czyli estetyka na najwyższym poziomie 

Wybór blatów kuchennych ze spieków kwarcowych to gwarancja estetyki i wręcz luksusowego efektu. Oczywiście, aby taki osiągnąć, należy najpierw dobrać odpowiednie płyty, które powinny mieć przygotowane otwory pod armaturę czy też gniazdka elektryczne. W nowoczesnej kuchni bardzo modnym rozwiązaniem są gniazdka chowane w blatach i takie można wykonać, decydując się na blaty ze spieków kwarcowych. Dzięki precyzyjnemu cięciu tarczami diamentowymi blaty kwarcowe posiadają idealnie równe krawędzie. Można także wykonać lekko zaokrąglone. Nie ma obaw o odpryski czy uszkodzenia powierzchni materiału przy profesjonalnym cięciu.       

   

Spieki kwarcowe w różnych odsłonach w nowoczesnej kuchni   

Spieki kwarcowe świetnie sprawdzają się zarówno na klasycznych blatach dolnych szafek, jak i wyspie kuchennej. Mogą być elementem jednolitej struktury, razem ze zlewozmywakiem, który może być wykonany z konglomeratu, ale również mieć powierzchnię ze spieku kwarcowego. Na pewno świetnie prezentuje się też ściana pomiędzy szafkami górnymi i dolnymi wykończona płytami ze spieków kwarcowych. Co ciekawe, nawet fronty szafek kuchennych albo blaty stołów można wykończyć w spiekach kwarcowych, jeśli chce się stworzyć nowoczesną, monochromatyczną przestrzeń kuchni.  

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%