Uprawa warzyw i owoców wymaga nie tylko przygotowania gleby, ale też i odpowiedniej pielęgnacji. Rośliny wyhodowane we własnym ogrodzie smakują znacznie lepiej nawet od tych, które można kupić na targu. Bardzo ważne jest nawożenie, by zapewnić roślinom odpowiednie składniki odżywcze. Jednak nie każdy nawóz będzie odpowiedni do każdego gatunku. Jakie nawozy wybierać?
Wybór nawozów jest bardzo duży, a w sklepach można znaleźć nawozy mineralne, organiczne, naturalne czy zielone. Niestety wiele osób stosuje je zbyt późno, gdy rośliny zaczynają więdnąć lub słabo owocują. Nawożenie jest ważnym elementem uprawy i należy wykonywać taką czynność bez względu na to, czy warzywa i owoce mają problem ze wzrostem. Nawozy utrzymują odpowiedni stan gleby i należy je stosować przed sadzeniem, a także w trakcie uprawy. Nawozy można kupić w sklepach ogrodniczych, ale także przygotować je samodzielnie, a wystarczy rozdrobnić pokrzywę lub mniszek. Dobrze nawozi się glebę obornikiem lub kompostem, ale nie zawsze ma się dostęp do nich.
Z racji tego, że do wyboru jest wiele różnych nawozów, to muszą być one dobrane do potrzeb roślin, ale też warunków, w jakich będą uprawiane. Nawozy do pomidorów zawierają inne składniki aniżeli nawozy do krzewów owocowych. Można skorzystać także z uniwersalnych rozwiązań, które sprawdzą się w przypadku osób, które nie do końca wiedzą, jaką glebę mają. Uniwersalne nawozy można stosować do nawożenia warzyw, drzew i krzewów owocowych, gdyż ich składniki dobrane są w taki sposób, aby zapewniały odpowiedni wzrost wszystkim roślinom. Zawsze należy stosować się do zaleceń na opakowaniu, gdyż inne proporcje stosuje się do roślin jednorocznych, a inne do wieloletnich.
Większość warzyw uprawianych w ogrodzie wymaga nawożenia i najlepiej zrobić to wiosną przed wsadzeniem roślin do gleby. Idealny będzie nawóz azotowy, choć też fosforowy przyniesie oczekiwane rezultaty. Jeśli gleba jest kwaśna, to należy ją wapniować, ale takie zabiegi wykonuje się jesienią. Niektórych z nawozów nie można ze sobą łączyć, a jeśli wybiera się produkty do konkretnych gatunków roślin, to wówczas nie stosuje się nawozów mineralnych. Przykładowo nawozy do pomidorów powinny być stosowane wraz z nawadnianiem do dwa tygodnie w okresie wegetacyjnym, a obornik koński będzie idealny do truskawek, ale gdy zastosuje się go na ostatnim etapie użyźniania gleby.
Oferta nawozów do warzyw i owoców jest bardzo szeroka, z tego względu można dopasować odpowiedni nawóz do rodzaju gleby czy gatunku roślin. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż nadmiar może przynieść odwrotny skutek od zamierzonego. Szczególnie należy uważać na nawozy azotowe, które zwiększają zasolenie gleby, a to może spowodować, że rośliny będą bardziej podatne na szkodniki. Wybierając nawozy granulowane, należy rozsypać je równomiernie, ale niezbyt gęsto. Zbyt dużo granulatu może doprowadzić do poparzenia i uszkodzenia rośliny. W glebie bardzo często brakuje wielu mikroelementów, dzięki którym rośliny szybko i zdrowo wzrastają, a jednocześnie nie chorują. Warto więc uwzględnić nawozy z mikroelementami takimi jak miedź czy bor.
Uprawa roślin może odbywać się w gruncie, szklarni, a także w doniczkach na balkonie czy tarasie. W każdym wypadku niezbędne jest odpowiednie przygotowanie podłoża i zapewnienie roślinom odpowiednich warunków. Dzięki nawozom można przyspieszyć ich wzrost, ale też wpłynąć na smak owoców i warzyw. Do wyboru są nawozy płynne, granulaty, jedno- i wieloskładnikowe, uniwersalne i przeznaczone do konkretnych gatunków roślin.