Wszyscy uwielbiamy herbatę. Prawdziwi koneserzy z pewnością znają japońską ceremonię jej parzenia. Smak matchy, tradycyjnej japońskiej herbaty liściastej, znany jest na całym świecie. Jak przebiega produkcja matchy i ile kofeiny znajduje się w jednej filiżance matchy? Jakie korzyści daje jej picie? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej.
Matcha to japońska herbata będąca jedną z najbardziej cenionych odmian herbaty na świecie. Tym, co wyróżnia ją od innych herbat jest przede wszystkim charakterystyczny sposób uprawy, zbioru i przetwarzania liści. Japońska herbata liściasta Matcha produkowana jest z liści pochodzących ze specjalnie wybranych krzewów herbacianych. Na kilka tygodni przed planowanymi zbiorami krzewy te są zacieniane, co powoduje intensywną produkcję chlorofilu. Dzięki temu liście krzewów są intensywnie zielone i mają wyjątkowy smak. Liście zbierane są wyłącznie ręcznie, następnie są parzone i suszone. Z liści usuwa się nerwy liściowe, a pozostałe części rozdrabnia się do postaci proszku.To właśnie jest tradycyjna matcha, którą pokochał cały świat.
Zielona herbata w proszku, czyli słynna matcha, ceniona jest przede wszystkim za niezwykłe korzyści zdrowotne, jakie daje jej spożywanie. Matcha jest bogata w antyoksydanty, witaminy i cenne minerały, a do tego zawiera w swoim składzie aminokwas L-teaninę, która znacząco redukuje stres i poprawia zdolność koncentracji. Regularne picie matchy jest więc korzystne dla naszego zdrowia.
Ouritsu Matcha Herbata to marka oferująca najwyzszej jakości matchę w tradycyjnej formie. Sporą popularnością cieszy się Japońska Herbata Sencha Premium tworzona z wyjątkową troską i dbałością o najmniejszy detal. Zebrane ręcznie liście mają niesamowity smak i wyrazisty aromat, przywołujący na myśl urok tradycyjnej ceremonii herbacianej.
Herbatę matchę należy parzyć z odpowiednią uwagą i precyzją. Znaczenie ma wybór wody, właściwa ilość herbaty, a także temperatura wody. Dla miłośników delikatnych smaków idealna jest japońska matcha latte, odpowiednia dla osób będących na diecie ketogenicznej.
Warto wiedzieć, że matcha zawiera w sobie kofeinę, będącą naturalną substancją występującą w liściach. Jedna filiżanka matchy to około 30-70 mg kofeiny. Dla porównania, jedna filiżanka kawy zawiera 70-140 mg kofeiny. Herbatę matcha można więc pić w większej ilości niż kawę, choć wyjątkiem są tu osoby nadwrażliwe na działanie kofeiny.