Czy kuchenki gazowe ze szklanym blatem są bezpieczne? Wielu, którym sam design tego typu kuchenek przypadł do gustu, zadaje sobie to pytanie, mając jednocześnie problem ze znalezieniem odpowiedzi. Szklane płyty gazowe to stosunkowo nowe rozwiązanie, przez co w sieci nie znajdziemy jeszcze tak wielu opinii. Właśnie dlatego postanowiliśmy rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości dotyczące gazu pod szkłem. Przypadki rozbicia kuchenki gazowej ze szklaną powierzchnią są dość rzadkie. Nawet jeśli sprawdzisz recenzje użytkowników, znajdziesz może 2-3 przypadki wśród ponad 5000 recenzji. Warto jednak wiedzieć, że trwałość oraz bezpieczeństwo tego rozwiązania zależy od kilku czynników.
Płyty kuchenne wykonane są ze szkła hartowanego lub ceramiki szklanej odpornej na duże wahania temperatur.
Szkła hartowane są wytwarzane przez przegrzanie, a następnie szybkie schłodzenie, przez co zewnętrzna powierzchnia ulega ściśnięciu, nadając hartowanemu szkłu wytrzymałość.
Z kolei ceramika szklana opiera się na zbliżonym procesie produkcyjnym, ale w trakcie dodaje się środek zarodkujący do stopionych surowców. Umożliwia to powstawanie zarodków krystalicznych, które są budulcem kryształów. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej wyglądają jak szkło. Powierzchnia jest jednak mocniejsza, trwalsza i bardziej odporna na skrajnie wysokie temperatury. Podczas gdy szkła hartowane mają odporność na ciepło do 470 stopni Celsjusza, ceramika szklana może tolerować do 950 stopni Celsjusza. To czy gaz pod szkłem będzie bezpieczny, zależy więc m.in. od wykorzystanego w procesie produkcji materiału. Zdecydowanie lepiej stawiać na ceramikę szklaną.
Krawędzie szkieł hartowanych cechują się wysoką wrażliwością. Po pewnym czasie, jeśli będziesz wielokrotnie uderzać o krawędzie szkła hartowanego gorącymi i ciężkimi garnkami, może ono pęknąć. Dlatego użytkownicy powinni zachować ostrożność podczas przenoszenia ciężkich naczyń kuchennych wokół kuchenek ze szklanym blatem.
Innym powodem, dla którego kuchenka gazowa ze szklaną płytą może ulec awarii, jest niewłaściwe czyszczenie przy użyciu peelingów ściernych i środków czyszczących. Ścierne peelingi mogą powodować mikrozarysowania, które w połączeniu z nierównomiernym nagrzewaniem mogą z czasem doprowadzić do rozbicia szkła.
Podobnie umieszczanie gorących przyborów lub przesuwanie naczyń kuchennych na płycie kuchennej może również uszkodzić integralność strukturalną szklanych powierzchni.