Wycieczki w góry zazwyczaj kończą się wyprawą na Krupówki i kupowaniem rozmaitych serków górskich. Ich smak jest tak oryginalny, że ciężko mu się oprzeć. Do tego dochodzi przyjemne skrzypienie podczas zajadania się świeżym oscypkiem. Jeśli masz ochotę na pyszny góralski przysmak, wcale nie musisz wybierać się w Tatry, regionalny rarytas możesz zamówić przez internet! Jak to możliwe? Zdradzamy w artykule poniżej.
Oscypki wyrabiane są na Podhalu od wieków. Prawdziwe oscypki powstają w okresie od maja do września, kiedy to owce wypasane są na halach. Podczas wytwarzania tych znakomitych serków spore znaczenie mają proporcje - certyfikowany oscypek powinien posiadać 70% mleka owczego i 30% mleka krowiego. Wtedy mamy do czynienia z oscypkiem certyfikowanym, czyli zarejestrowanym produktem regionalnym w Unii Europejskiej, oznaczonym Chronioną Nazwą Pochodzenia.
Jak wygląda proces produkcji oscypka? Mleko owcze przecedzane jest przez lniane płótno, a następnie klagowane. Mleko ścina się pod wpływem podpuszczki i zaczyna tworzyć masę, którą się odciska i formuje. Uformowane serki moczone są w solance, a potem wędzone w bacówce.
Oscypek to wędzony, twardy ser charakteryzujący się słonym i ostrym smakiem. Niestety, nie zawsze smak oscypka jest taki sam, zależy on w dużej mierze od rodzaju ziół i traw jedzonych przez zwierzęta. Jedynie prawdziwi koneserzy są w stanie wychwycić te różnice. Serki wyróżniają się również wrzecionowatym kształtem i powierzchnią pokrytą zdobieniami. To przysmaki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska. Można je grillować, zapiekać i dodawać do wielu potraw. Swoim wyjątkowym aromatem podbiją smak dania.
Podhale kojarzy nam się głównie z oscypkami, jednak oprócz nich w regionalnym menu znajduje się nieco więcej odmian góralskich serów. Uzależniające korboce, inaczej zwane warkoczami idą łeb w łeb z oscypkiem. Te serowe nitki możemy spotkać w dwóch wersjach - wędzone i niewędzone (białe). Jeśli spróbujesz jednego, uwierz, że na tym się nie skończy. Idealnie nadają się one na deskę serów i wędlin. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie. Innym góralskim przysmakiem jest bryndza. To również ser podpuszczkowy o intensywnym smaku. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, można użyć jej jako dodatek do farszu, czy sałatek, ale również wykorzystać do zabielania zup, czy po prostu do smarowania pieczywa. Kolejnym serkiem z Podhala jest gołka, która cieszy się sporym uznaniem wśród turystów. Wytwarzana jest z krowiego mleka i ma delikatniejszy smak niż oscypek. Ma walcowaty kształt i regionalne zdobienia.
Jeśli jesteś fanem oscypków i innych góralskich serków, koniecznie zaglądnij do sklepu internetowego Schronisko Bukowina. Czeka tam na Ciebie pełna oferta aromatycznych, świeżych, regionalnych produktów prosto z Podhala. W sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz również certyfikowane oscypki, które w sprzedaży pojawiają się w okresie od maja do września.