Rozpoczęcie uprawy sałaty oraz rzodkiewki można rozpocząć nawet pod koniec stycznia lub na początku lutego. Jest to jednak możliwe tylko pod ogrzewanymi tunelami foliowymi.
W innym przypadku rośliny nie poradzą sobie ze zbyt niską temperaturą powietrza. Tym samym w przypadku braku ogrzewanych tuneli uprawę można rozpocząć dopiero w marcu. Natomiast uprawę sałaty oraz rzodkiewki bez osłon na polu można rozpocząć już w 12 tygodniu roku. Jednakże pierwsze siewki wymagają przykrywania agrowłókniną. Najbardziej efektywnym sposobem na uzyskanie tanio oraz szybko rzodkiewki i sałaty jest wysiew ich nasion. Nasionka można wysiewać do skrzynek, a następnie pikować je do kostek ziemnych. Istnieje także możliwość wysiewania nasion bezpośrednio do kostek ziemnych, zwłaszcza w przypadku, kiedy nasionka są otoczkowane. Znacznie przyspiesza to realizację procesu się w, a także zwiększa jego efektywność. Szereg porad w tym zakresie odnaleźć można na stronie www.ogarnijogrod.pl.
Zazwyczaj zasiane nasiona wymagają pikowania. Zdaniem większości plantatorów proces pikowania zwiększa odporność roślin, a także pozwala na efektywniejszy rozrost systemu korzeniowego. Tym samym rozsada rzodkiewki i sałaty po przepracowaniu osiąga szybszy wzrost niż w przypadku roślin nie poddanych procesowi pikowania. W przypadku środka sezonu pikowanie nie jest tak istotnym zabiegiem w pielęgnacji roślin, jednakże podczas uprawy wczesną wiosennej ma ono duże znaczenie. Można oczywiście zdecydować się także na zakup gotowej rozsady. Jednakże tego typu rozwiązanie zabiera dużo radości i satysfakcji. Dlatego też warto zdecydować się na wysiew własnych nasion. Najlepiej sprawdzają się nasiona otoczkowane. Są one wówczas poddany dodatkowemu procesowi, który zmienia ich kształt, a przede wszystkim wielkość, ułatwiając w ten sposób precyzyjny siew. Co więcej dodatkowa otoczka chroni nasiona przed chorobami, a także szkodnikami.
Zarówno sałata jak i rzodkiewka to rośliny, które charakteryzują się stosunkowo krótkim okresem wegetacji. Tym samym istnieje możliwość uzyskania pełnych plonów także w siebie wczesnowiosennym. Jednakże krótki okres wegetatywny sprawia, że uprawa musi być odpowiednio zaplanowana, gdyż łatwo jest dopuścić się w jej trakcie błędów, które najczęściej mają nieodwracalny charakter. Bardzo ważne jest właściwe nawożenie roślin. Najlepiej w przypadku sałatę oraz rzodkiewki sprawdza się nawożenie doglebowe. Aby ustalić właściwą dawkę nawozów mineralnych warto wykonać badanie chemiczne gleby, aby ustalić jej skład alkaliczny. Jednakże najczęściej zasilanie wiosenne sałaty i rzodkiewki realizowane jest za pomocą nawozów wieloskładnikowych. Co więcej aby poprawić żyzność gleby można stosować dodatkowo kwasy hamulcowe, a także pożyteczne mikroorganizmy. Co więcej rewelacyjne efekty w zakresie uprawy warzyw takich jak rzodkiewka czy sałata daje nawożenie obornikiem w stanie kompostu. Jest to rozwiązanie w pełni ekologiczne, które poprawia nie tylko żyzność gleby, ilość znajdujących się w niej składników odżywczych, lecz także smakowitość warzyw. Należy także odpowiednio zabezpieczyć uprawiane rośliny przed chorobami. W przypadku sałaty dużym zagrożeniem może okazać się mączniak rzekomy. Część odmian charakteryzuje się jednak dużą odpornością na tego typu chorobę. Jednakże w przypadku jej pojawienia się konieczne jest jak najszybsze skorzystanie z odpowiednich oprysków.