Zamknij

5 najzdrowszych produktów, które warto włączyć do swojej codziennej diety

15:53, 26.06.2023 Aktualizacja: 15:54, 26.06.2023

Każda dieta powinna dobrze zbilansowana, aby dostarczyć organizmowi pełną dawkę witamin, białka, tłuszczów, węglowodanów i minerałów. Pełnowartościowy jadłospis korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie, energię i pracę wszystkich narządów naszego ciała. Co zatem jeść, aby zapewnić bogatą porcję składników odżywczych? W poniższym artykule odnajdziesz 5 najzdrowszych produktów, które warto włączyć do codziennego menu.

Produkty żywieniowe i ich wpływ na zdrowie człowieka

Coraz częściej słyszy się, że produkty, które spożywamy, mają większy wpływ na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie, aniżeli czynniki genetyczne. Oddziałują one nie tylko na nasz nastrój, ale na cały organizm, łącznie z pracą narządów i każdą komórką człowieka. Na szczęście, jest kilka produktów, które powinny być spożywane każdego dnia.

Pięć najzdrowszych produktów

Wśród codziennych artykułów spożywczych, są takie, które warto zastosować w diecie. Dlaczego? Są one bogatym źródłem składników odżywczych, które zaopatrzą organizm w niezbędne mikro- i makroskładniki. Oto one:

Brokuł

Brokuł to niskokaloryczne zielone warzywo, które korzystnie wpływa na nasz organizm. Zawiera przeciwutleniacz — sulforafan, który ochrania przed powstawaniem nowotworów poprzez usuwanie komórek rakowych.

Oprócz tego brokuł jest cennym źródłem witaminy A, C, błonnika i beta-karotenu. Nie brakuje w nim również potasu, który obniża ciśnienie tętnicze i wspomaga pracę układu krwionośnego.

Kolejną jego zaletą jest niski indeks glikemiczny. W związku z tym, warzywo jest świetną opcją dla cukrzyków.

Należy jednak pamiętać, że brokuł zachowuje swoje właściwości tylko wtedy, kiedy jest prawidłowo przetworzony. A więc najlepiej jeść go na surowo lub poddawać blanszowaniu w temperaturze 76 stopni Celsjusza, czyli zanurzać produkt raz w gorącej, a raz w zimnej wodzie. Taki sposób przygotowania brokuła pozwoli na zachowanie jego cennych dla zdrowia właściwości. Brokuł świetnie nadaje się do sałatek, zup i puree, np. w połączeniu z masłem i bułką tartą.

Migdały

Nazywane są nawet „królem orzechów”, oczywiście ze względu na swoje wartości odżywcze. Cechuje ich duża zawartość witaminy B2, witaminy E i błonnika. Nie brakuje w nich także nienasyconych kwasów tłuszczowych i potasu. Włączając je do codziennej diety, możemy zapobiec chorobom serca i cukrzycy. Nasiona zalecane są również kobietom w ciąży cierpiącym na zgagę i nudności, ale nie tylko. Zawierają one kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. Są także świetną opcją dla osób odchudzających się i żyjących w ciągłym biegu. Mimo że mają w sobie duże ilości tłuszczów, zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i przyspieszają metabolizm. O czym jeszcze warto wiedzieć? Spożywanie ich dosyć szybko wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Należy jednak jeść je z umiarem. Zaleca się spożywać garść 3-4 razy w tygodniu. Jedzone w nadmiarze mogą przyczynić się do powstania zaparć i nadwagi.

Płatki owsiane

Płatki owsiane charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Są źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów i błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich także dużą zawartość witamin z grupy B, E oraz minerałów, tj. wapń, fosfor, cynk, magnez, żelazo i mangan. Spożywanie ich z pewnością przyczyni się do obniżenia poziomu cholesterolu i glukozy. W związku z tym płatki owsiane pomogą zapobiec insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Łosoś

Łosoś to cenna skarbnica kwasów omega-3, które zapobiegają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi i niwelują ryzyko zachorowania na nowotwory. Ryba ma w sobie również witaminy z grupy B, które wykazują korzystny wpływ na metabolizm i witaminę D, ułatwiającą przyswajalność wapnia, co w efekcie przyczynia się do mineralizacji kości i przeciwdziałaniu osteoporozie.

Nasiona Chia

O nasionach chia mówi się, że są „niezwykłym pokarmem”, głównie dzięki dużej zawartości składników odżywczych. Są one bogate w błonnik, białko, minerały i przeciwutleniacze. Dzięki swym zdrowotnym właściwościom pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i układu krwionośnego. Co więcej, spożywanie produktu kilka razy w tygodniu pozytywnie oddziałuje na kondycję skóry. Nasiona chia są świetnym dodatkiem do sałatek i różnego rodzaju deserów. Niekiedy stosowane są do zagęszczenia sosów. Mogą również zastępować jajka.

Wszystkie powyższe produkty mają prozdrowotne działanie. Zapobiegają rozwojowi chorób serca, nowotworów, otyłości, czy cukrzycy typu 2, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety.

Więcej informacji na temat zdrowego żywienia znajdziesz na Portalu Enelzdrowie.

 

(Artykuł sponsorowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%