Zamknij

Nasiona kukurydzy – jakie odmiany wybierać?

15:59, 18.04.2023 Aktualizacja: 17:02, 18.04.2023

Nasiona kukurydzy na ziarno i kiszonkę dobiera się kierując wieloma kryteriami. Poza potencjalnym zastosowaniem kukurydzy znaczenie ma rejon uprawy i warunki, wczesność dojrzewania (FAO), plenność, parametry ziarna, a także zdrowotność. Nie ma jednego złotego środka, jednakże kierowanie się poniżej przedstawionymi wskazówkami zwiększa szansę na osiągnięcie wysokiego plonu, a więc i lepszy wynik ekonomiczny. Jakie odmiany kukurydzy wybierać.

Nasiona kukurydzy – dlaczego warto stawiać na kwalifikowany materiał siewny?

Jednym z najważniejszych aspektów sukcesu w uprawie kukurydzy jest nie tylko dopasowanie odmian do warunków i potrzeb, ale także wybór materiału siewnego wysokiej jakości.

Z tego względu, pomimo wyższych kosztów początkowych, bardziej opłacalny jest zakup nasion kwalifikowanych od sprawdzonych producentów. Takie nasiona kukurydzy mają wyższą zdolność kiełkowania i określone parametry, które potrzebne są do obliczenia ilości wysiewu.

W praktyce zazwyczaj stosuje się mniejsze zagęszczenie niż w przypadku wykorzystywania nasion z własnej uprawy. W dodatku siew nasion kwalifikowanych ogranicza ryzyko występowania chorób kukurydzy.

Nasiona kukurydzy – najważniejsze kryteria wyboru

Kluczowy atrybut nasion kukurydzy to plenność, czyli genetycznie uwarunkowany potencjał plonotwórczy. Oczywiście wiele elementów wpływa na uzyskiwanie plonu. Główne to warunki uprawy, zabiegi pielęgnacyjne i przebieg pogody.

Na polach, na których trzeba poświęcać dużo uwagi zachwaszczeniu, szczególnie istotny jest dobry wzrost początkowy odmiany. Trzeba pamiętać, że kukurydza jest wysiewana późno, ma dużo większe wymagania cieplne od chwastów, a dodatkowo charakteryzuje się słabym wzrostem w początkowych fazach rozwoju. Dlatego presja ze strony gatunków niepożądanych jest wysoka.

Zawsze „w cenie” są odmiany kukurydzy, które charakteryzują się dużą odpornością na czynniki stresotwórcze, np. wysokie i niskie temperatury, susze, a także choroby.

„Stay green” i „dry down” – dlaczego takie nasiona kukurydzy są pożądane?

Nasiona kukurydzy czasem mają wysoki wskaźnik „stay green”. To cecha, która objawia się utrzymywaniem zielonych liści jeszcze w okresie dojrzewania kolb. Dzięki temu kukurydza sprawniej przeprowadza procesy asymilacyjne, przez co kolby mają bardziej wartościowy skład.

Z kolei rośliny na kiszonkę charakteryzują się wyższą strawnością. Co istotne, odmiany kukurydzy określone jako „stay green” rzadziej są porażane przez patogeny odpowiedzialne na choroby fuzaryjne.

„Dry down” ma rzeczywisty wpływ na wynik ekonomiczny z uprawy kukurydzy na ziarno. Cecha determinuje szybkie dosychanie ziarna jeszcze na polu, co ogranicza późniejsze koszty związane z dosuszaniem.

Wczesność odmian kukurydzy a rejon uprawy

Wczesność nasion kukurydzy określa długość okresu wegetacyjnego. Im niższy wskaźnik FAO tym plon jest zazwyczaj niższy, natomiast łatwiej go uzyskać, a uprawa jest mniej ryzykowna.

Późniejsze odmiany mają często wyższy potencjał plonotwórczy, ale jednocześnie są bardziej narażone na różne niekorzystne czynniki – od warunków pogodowych po agrofagi.

Przyjmuje się, że w Polsce optymalne nasiona kukurydzy na ziarno mają wskaźnik FAO w granicach 180-250, a na kiszonkę do 280.

  • FAO do 210 - odmiany bardzo wczesne.
  • FAO 220-240 - odmiany wczesne.
  • FAO 250-280 - odmiany średnio późne.
  • FAO 280 i większe - odmiany późne.

Najlepsze nasiona kukurydzy na kiszonkę – jak wybierać?

Kukurydza na kiszonkę jest wykorzystywana na pasze dla bydła. Powinna charakteryzować się dużą wydajnością masy suchej (zielonej). Zaletą jest duży udział ziarna w ogólnym plonie kiszonki, gdyż zwiększa wydajność energetyczną pasz.

Autem kukurydzy jest wysoka strawność. Często wykorzystuje się kukurydzę typu flint, gdyż zawiera skrobię lepiej trawioną przez zwierzęta.

Wśród odmian na kiszonkę pozytywnie wyróżnia się m.in. ES Skytowera, której rośliny są bardzo mocno ulistnione o ponadnormatywnej wysokości. Inne wartościowe odmiany na kiszonkę można sprawdzić tutaj: https://osadkowski.pl/pl/oferta/nasiona/kukurydza/kukurydza-na-kiszonke/

Nasiona kukurydzy flint, dent i typ mieszany

Poszczególne rodzaje ziaren kukurydzy, tj. flint, dent i flint-dent różnią się nie tylko wyglądem, ale także cechami.

Flint (mniejsze, zaokrąglone ziarna) charakteryzują się wysoką gęstością i strawnością. Są także bardziej odporne na niskie temperatury, dlatego nadają się do wczesnego siewu. Wysiewa się je, gdy temp. gleby wynosi 5-6°C. Dent (płaskie ziarna z wgłębieniem) są bardziej wrażliwe na chłody, wolniej rosną, ale szybciej oddają wodę.

Kukurydza dent zwykle osiąga wyższe rozmiary i jest obficiej ulistniona. Zagęszczenie siewu jest więc nieco mniejsze niż u flint. Siew wykonuje się na glebę ogrzaną (8-12°C).

Dobrze dobrane nasiona kukurydzy, kupione w sprawdzonym punkcie sprzedaży ułatwiają uprawę, ograniczają problemy pielęgnacyjne i tym samym dają szansę na wysoki plon. Firma Osadkowski posiada szeroką ofertę nasion kukurydzy na ziarno i kiszonkę. Można ją sprawdzić na stronie: https://osadkowski.pl/pl/oferta/nasiona/kukurydza/.

(Artykuł sponsorowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%