Zamknij
REKLAMA

Międzynarodowa "Kuchnia Talentów" dobiegła końca

13:17, 09.03.2020 | Jarosław Rozpłochowski
REKLAMA
Skomentuj

Zakończyły się trwające od 24 lutego działania wymiany młodzieżowej w projekcie „Kuchnia Talentów” realizowanym w ramach programu Erasmus+, Akcja 1 – Mobilność Edukacyjna.

Młodzież i opiekunowie z Czech, Rosji, Ukrainy i Polski zakwaterowani w pensjonacie w Wysowej Zdroju uczestniczyli w szeregu zajęć i warsztatów kulinarnych o różnej tematyce. Pierwszego dnia uczestnicy wzięli udział we wspólnych zabawach integracyjnych, które pozwoliły na bliższe poznanie i nawiązanie przyjaźni między nimi. Kolejny dzień to gra miejska, która ukazała młodzieży piękno Gorlic oraz charakterystycznych dla nich punktów.

Po zwiedzeniu Muzeum, uczestnicy udali się do Biecza, gdzie poznali historię i tajniki sposobów parzenia kawy. Każdy mógł sam przygotować sobie aromatyczny napój, dekorując go puszystą pianką. Po powrocie odbył się wieczór narodowy grupy polskiej, na którym jej członkowie zaprezentowali nasz kraj poprzez tańce i dania narodowe, a także wspólne gry i zabawy. Każdego wieczoru swój kraj prezentowała inna grupa narodowa, a pozostali uczestnicy mogli poznać zwyczaje, tradycje oraz kulturę naszych sąsiadów. Kolejny dzień to warsztaty cukierniczo-piekarnicze, na których młodzież miała możliwość zapoznać się z całym procesem tworzenia chleba, bułek czy ciastek, a także stanąć przy linii produkcyjnej.

Następnie udali się do restauracji na warsztaty carvingu, na których uczestnicy wymiany nauczyli się, jak pięknie dekorować potrawy za pomocą owoców i warzyw. We czwartek młodzież uczestniczyła w wyjeździe edukacyjnym do Trzcinicy, gdzie zgłębiła wiedzę o kuchni pradziejowej i sposobach dawnego gospodarowania. Następnie odwiedzili Muzeum Lizaka, gdzie poznali proces wyrabiania masy cukrowej, a miłym zakończeniem było wykonanie własnych słodkości.

Potem miały miejsce warsztaty pieczenia pizzy, gdzie uczestnicy wymiany samodzielnie skomponowali własne przysmaki. Piątek był dniem rekreacji i poznania Wysowej Zdroju. Młodzież zwiedziła wytwórnię wody mineralnej „Wysowianka”, gdzie dowiedziała się, jak funkcjonuje takie przedsiębiorstwo. Uczestnicy udali się także na basen, gdzie skorzystali z jacuzzi i tężni solankowej. Była to doskonała sposobność do relaksu i odpoczynku po intensywnym tygodniu, a także czas na nabranie siły potrzebnej do realizacji finału. Sobota upłynęła pod znakiem kulinarnych zmagań młodzieży, która samodzielnie przygotowywała zaplanowane w grupach potrawy prezentowane przed jury. W menu każdej grupy znalazły się potrawy charakterystyczne dla każdego kraju biorącego udział w wymianie. Młodzież doskonale poradziła sobie z zadaniem, co zostało docenione przez członków jury. Następnie uczestnicy udali się na kulig i ognisko podsumowujące projekt.

Po powrocie do ośrodka jury wręczyło nagrody za kulinarny finał programu, a także certyfikaty Youthpass. W niedzielę nadszedł czas wyjazdu i pożegnań. Młodzież wymieniała się numerami telefonów, a zawarte przyjaźnie będą zapewne kontynuowane przez najbliższy czas. Podczas trwania projektu uczestnicy rozszerzyli swoją wiedzę kulinarną na temat kuchni polskiej i innych narodów, nabyli nowe umiejętności w tym zakresie, a także poznali kulturę i zwyczaje innych krajów.

Tekst – Edyta Piecuch, Zdjęcia – Natalia Klewaniec, Edyta Piecuch, Małgorzata Szpera, Grzegorz Tumidajewicz

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© gorlice24.pl | Prawa zastrzeżone