Afera z podejrzanym mięsem wybuchła w sobotę. Dziennikarz "Superwizjera" TVN zatrudnił się w ubojni i pokazał produkcję mięsa z chorych i padłych zwierząt. Tzw. leżaki, czyli bydło, które powinno trafić do utylizacji, były przerabiane na mięso przeznaczone do normalnej sprzedaży. Po emisji wszczęto śledztwo w sprawie zakładu znajdującego się powiecie ostrowskim na Mazowszu. Decyzją Głównego Lekarza Weterynarii we wtorek cofnięto zgodę na ubój mięsa w tej rzeźni.
Po reportażu zareagowało też wiele państw europejskich, które wysłały pytania do Polski, czy podejrzana wołowina trafiła do ich kraju. Media na Słowacji informują, że w tym kraju odkryto partię podejrzanego mięsa.
Trefne mięso w Małopolsce
Tymczasem polskie służby weterynaryjne próbują ustalić, gdzie sprzedawano podejrzane mięso. Część trafiła na pewno do Małopolski.
Z tego co mi wiadomo na teren województwa małopolskiego trafiły dwie tony tego mięsa. Partię mięsa odkryto w zakładzie przetwórstwa mięsa w powiecie nowosądeckim. Ale wiadomo już, że stamtąd podejrzane produkty rozjechały się po całym województwie. Próbujemy wycofać całe to mięso z rynku. Na podstawie faktur ustalamy do jakich podmiotów zostało przekazane i idziemy jak po sznurku do kolejnych podmiotów, które je kupiły. W przypadku namierzenia produktów zawierających podejrzane mięso, wydajemy decyzję o zatrzymaniu ich dystrybucji - przyznaje w rozmowie z TVN24.pl Grzegorz Kawiecki, zastępca Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii.
Jak dowiedzieli się dziennikarze TVN24.pl, mięso z padłych i chorych krów trafiło m.in. do kiełbas. Według ekspertów spożywanie mięsa z tzw. leżaków może stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia.
Autor: Szymon Jadczak / Źródło: tvn24
Baron15:45, 31.01.2019
Nie ma kluczowej informacji: W JAKIM ZAKŁADZIE WYKRYTO TREFNE MIĘSO!
W tej chwili to chyba najważniejsze, co każdy konsument chce wiedzieć. 15:45, 31.01.2019
boss15:55, 31.01.2019
To jest normalny proceder jak nie śmierdzi to chemia, wędzenie i robimy promocję .
Jak coś jest w promocji w sklepie mięsnym to znaczy że coś wcześniej zdechło .
Pewien kierowca mi opowiadał że swego czasu zepsuła się chłodnia w naczepie . 25 ton mięsa miało być wywalone ostatecznie dostawa była do zakładu mięsnego i zrobili konserwy.... smacznego 15:55, 31.01.2019
Cypisek16:04, 31.01.2019
Wielu producentów już nawet się nie kryje, że mięso sprowadza zza granicy. Tak wygląda "polska" polityka rolna po 1989 roku: nieznane pochodzenie, chemia, syf i plastik. 16:04, 31.01.2019
Arek16:43, 31.01.2019
Nasuwa się wniosek: nie jedzmy naszych braci mniejszych. Tak będzie
bezpieczniej. 16:43, 31.01.2019
Justyna11:23, 02.02.2019
Popieram 11:23, 02.02.2019
ferde16:50, 31.01.2019
Irytujące jest to,że nie podaje się nazwy tej firmy!!!!Przez jednego aferzystę stracą pozostali!!! 16:50, 31.01.2019
Booog11:17, 07.02.2019
Nie ma się co irytować. Po co ci ta wiedza. Było złe mięso i nie ma złego mięsa aż do kolejnej afery. 11:17, 07.02.2019
Pio17:19, 31.01.2019
Dziwne, że dopiero teraz wyszło to co jest standardem... 17:19, 31.01.2019
Prezes17:58, 31.01.2019
Podać nazwę firmy a nie, chodzi o zdrowie ludzi a nie zwierząt, zwierzęta lepiej się traktuje widzę 17:58, 31.01.2019
Booa11:18, 07.02.2019
I co jak będziesz znał nazwę firmy to wyzdrowiejesz? 11:18, 07.02.2019
aga18:24, 31.01.2019
nie panikujcie to moze trwac juz lata ,ale nalezy podac w jakiej firmie 18:24, 31.01.2019
Teodor 19:20, 31.01.2019
Nie wiem jak to jest ale ludzie niby czytają ale nic nie rozumieją. Do Małopolski trafiło trener mięso z ubojni zakład z nowosadeckiego przerobiłem je i sprzedał zapewne nie mając pojęcia że mięso jest trefne. Ale wszyscy już go linczuja 19:20, 31.01.2019
Baron20:39, 31.01.2019
Rozumiem, że w imię interesu i przyszłych zysków zakładu powinniśmy (w błogiej nieświadomości) zajadać się padliną? Nie chodzi o lincz, a podstawową wiedzę, która pozwoli konsumentowi na świadomy wybór. 20:39, 31.01.2019
Teodor 20:52, 31.01.2019
Baronie ale ja w ogóle nie o tym. Oczywiście że jestem za ujawnieniem nazwy zakładu spod Sącza. Chodzi tylko o ścisłoś i rozumienie tekstu. 20:52, 31.01.2019
pogromca_glupoty08:46, 01.02.2019
taaa... i nie wiedzial... i z powodu tej niewiedzy mieszał mieso pochodzace z tego zakladu z miesem pelnowartosciowym, zeby nie bylo az tak trefne... smieszny jestes 08:46, 01.02.2019
cena10:41, 04.02.2019
Na pokrewnym portalu pisza, ze auto z powiatu nowosadeckiego regularnie jezdzilo po takie " mieso na Mazowsze.. Nie zdiwula ich (zapewne) nizsza cena?? 10:41, 04.02.2019
virtuozo22:22, 31.01.2019
Spoko będzie jak solą drogową zresztą jak ze wszystkim ,kupa urzędoli i służb tylko nikt nic nie wie i się nie dowie , PS a co tam na rafinerii? 22:22, 31.01.2019
News22:52, 31.01.2019
jak "news" superwizjera wpłynie na dobro Polski (np. wizerunek) i bezpośrednio na gospodarkę rolną ...
W Stanach pod sformułowaniem "Bezpieczeństwo Narodowe" wrzucane jest wszystko co może wpływać negatywnie na interes Państwa. Powinni zanieść taśmę do służb, następnie robi się porządek, zaoruje się złodziei, sądzi krętaczy i sprząta ... i mamy bezpieczeństwo i interes kraju ... a może taki sposób ujawnienia jest w czyimś interesie ? Jakie będą tego skutki ... 22:52, 31.01.2019
tralala08:25, 01.02.2019
Państwo teoretyczne. Tak samo za pomocą ASF załatwiono polskich hodowców świń. Dodam, że ta choroba jest niegroźna dla ludzi. Ale poszło w świat, rząd dołożył swoje *%#)!& trzy grosze i znów polski producent stracił.
Kupujcie dalej zachodni syf, o to przecież chodzi. 08:25, 01.02.2019
News18:59, 02.02.2019
hmm, ciekawe kto minusuje komentarz ? opozycja, czy osoby z tego interesu ... 18:59, 02.02.2019
Juser10:18, 01.02.2019
Podobno do ubojni w Gostwicy k/Podegrodzia.......... 10:18, 01.02.2019
felek123411:07, 01.02.2019
a co tam w Rafinerii kontroluje czy nadzoruje ktoś..czy BOMBA tyka zapewne z wiosna sie okaże jak są zabezpieczone zbiorniki . 11:07, 01.02.2019
tralala11:37, 01.02.2019
Do wyborów temat może trochę będzie się kręcił w kółko bez efektów. Potem wybrańcy znów się wypną na ludzi. 11:37, 01.02.2019
elf14:01, 01.02.2019
Od zarania dziejów człowiek zjadał to co miał .Na początku były czasy kanibalizmu We współczesności ludzie umierali z głodu , nikt nie patrzył co je . Nie tak odległe czasu budowy na Ukrainie jedynie słusznego komunizmu, gdzie nawet zdechły kot czy pies był na wagę życia. Rodziny musiały pilnować małe dzieci bo to też była zdobycz na miarę przeżycia.Cywilizowani żołnierze niemieccy pod Stalingradem,czy mieszkańcy oblężonego Leningradu pili nawet mocz by przeżyć. Ale nie chodzi o to by tak czynić,chodzi o to by w miarę możliwości temu zapobiegać.Machloje były i będą .Pieczątka na mięsie i papierze to jeszcze nie wszystko. Już w ,,Pułkowniku Kwiatkowskim ",był taki jeden z ,,robotniczo-chłopską gębą", co za dolary mógł nawet dowód króla angielskiego dostarczyć , chodzi o to by w miarę możliwości temu zapobiegać i to eliminować.Nie wystarczy czekać na działania władz,czasem trzeba samemu też w tym kierunku zrobić.Słynny rzecznik rządu w latach osiemdziesiątych, niejaki urban powiedział w telewizji te znamienne słowa , ,,rząd się sam wyżywi". 14:01, 01.02.2019
T10:42, 03.02.2019
Jakby na początku były czasy kanibalizmu, to by dziś nie miał kto napisać takiego komentarza ani go przeczytać :-))) 10:42, 03.02.2019
bez.imienny04:32, 02.02.2019
Wielkie dziennikarskie dochodzenie ala Gorlice dwadziescia cztery pe el " Mięso z padłych krów trafiło do naszego regionu!" ...co za precyzja . 04:32, 02.02.2019
T10:41, 03.02.2019
Oj ludziska, ludziska... ile takiego mięsa zjedliście przez ostatnie lata nic o tym nie wiedząc, bo nikt nie zrobił o tym programu? Myślicie, że ledwo dziennikarz zatrudnił się w ubojni i jak raz trafił na zepsute mięso? No co za szczęście! Jak w totolotka! Tak się działo i dziać będzie. 10:41, 03.02.2019
BOboa11:21, 07.02.2019
Dokładnie tak! A co jest zepsute trzeba przerobić...na sosy do spaghetti na gulasze i inne mięska w słoiczkach i konserwach gdzie w sosikach zmielone przetworzone udaje to czym nie jest. NAwet gdy świeże trafi do sklepu i stanie się nie świeże to można umyć w ACE lub wygrillowac i będzie super. 11:21, 07.02.2019
gosc10:41, 03.02.2019
A co ciekawe, to nie Niemiec, Rusek czy Żyd nam tą padlinkę podrzuca. Tylko Polak Polakowi.
Ale co tam... pójdzie do spowiedzi, dostanie rozgrzeszenie i czysty jak łza.
Tylko że ponoć dalej w kościele śmierdziało rzeźnią od niego, ale co tam... ;) 10:41, 03.02.2019
T11:15, 03.02.2019
A skąd ty taki pewny, że o katolika chodzi? Sam nim jesteś i tak robisz? Czy brałeś udział w tym procederze i znasz osoby, które to robiły? 11:15, 03.02.2019
gosc11:55, 03.02.2019
Do "T" - proponuję oglądnąć program.
Wątpliwości powinny zniknąć..... 11:55, 03.02.2019
intern2315:40, 03.02.2019
Przecież doskonale wiadomo o jaka firmę chodzi co tu ukrywać niby mają takie dobre wyroby a okazuje się że oszukują ludzi 15:40, 03.02.2019
osc16:41, 03.02.2019
O jaką? 16:41, 03.02.2019
Użytkownik12:45, 06.02.2019
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Dziczku18:46, 06.02.2019
Nikt nie powie która masarnia w NS zepsute mięso sprzedawała, swój swego pilnuje. Obecnie nie ma branży w której by coś się nie działo, mamy takie czasy już. W Polsce nie było i nie ma prawdziwych instytucji kontrolujących i dbających o konsumentów. Korupcja korupcję goni, jeden wielki chaos panuje.... 18:46, 06.02.2019
Cypisek16:02, 31.01.2019
26 2
"Tymczasem polskie służby weterynaryjne próbują ustalić, gdzie sprzedawano podejrzane mięso."
A mi się wydawało, że służby weterynaryjne są od dopilnowania, żeby to mięso trafiło do utylizacji. No to jak to jest? 16:02, 31.01.2019
Bobo11:15, 07.02.2019
1 0
To nie jest kluczowa informacja. Kluczowa informacja jest, że mięsa już nie ma na półkach. Druga informacja to taka że już ładnych paru lat żremy padlinę. 11:15, 07.02.2019