Zamknij

Jak wybrać naczynia jednorazowe?

09:13, 21.06.2019 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 09:14, 21.06.2019

Naczynia i sztućce jednorazowe to doskonałe rozwiązanie dla małych firm gastronomicznych. O czym pamiętać przy ich zakupie?

  1. Opakowania cukiernicze – z plastiku czy tektury?

  2. Kubki papierowe oraz inne naczynia jednorazowe

  3. Ręczniki oraz serwetki papierowe – to niezbędne

 

Mycie naczyń to jeden z najbardziej kłopotliwych aspektów działalności każdego punktu gastronomicznego. Szczególnie dużym problemem okazuje się w niewielkich firmach, takich jak cukiernie, kawiarnie czy bary szybkiej obsługi. W tego typu lokalach zazwyczaj brakuje miejsca do umieszczenia zmywaka, a często także pracowników, którzy mogliby zająć się tylko tym zadaniem. W takich sytuacjach najlepszym rozwiązaniem będą naczynia jednorazowe. O czym należy pamiętać przed ich zakupem? Jak wybrać najlepszą dla nas i, co najważniejsze, dla środowiska, opcję?

Opakowania cukiernicze – z plastiku czy tektury?

Zdecydowana większość punktów gastronomicznych, poza serwowaniem potraw na miejscu, oferuje ich sprzedaż na wynos. To wiąże się z koniecznością doboru odpowiednich paczek. Opakowania cukiernicze nie tylko powinny zapewnić właściwą ochronę znajdującemu się w środku jedzeniu, ale też nie mogą generować zagrożenia dla środowiska naturalnego. Z tego powodu najlepszym rozwiązaniem okażą się tekturowe kartoniki. Poza nimi do wyboru mamy także opakowania plastikowe oraz pojemniki styropianowe, doskonale sprawdzające się w przypadku gorących produktów.

Kubki papierowe oraz inne naczynia jednorazowe

Nie bez znaczenia jest też to, w jakich naczyniach serwujemy przygotowywane w barze posiłki i napoje. Tu wybór jest naprawdę szeroki – talerzyki plastikowe i tekturowe, miski, tacki, a także szeroki wybór sztućców. Bardzo ważne są także naczynia przeznaczone do napojów – do wyboru mamy kubki papierowe oraz te wykonane z plastiku. Te pierwsze są nie tylko ekologiczne, ale również naprawdę funkcjonalne. Często okazują się bardziej wytrzymałe od plastikowych, a przy tym doskonale sprawdzają się zarówno w przypadku zimnych, jak i gorących napojów.

Ręczniki oraz serwetki papierowe – to niezbędne

Żaden punkt gastronomiczny nie może obejść się bez artykułów ułatwiających utrzymanie porządku. Jeśli chodzi o te wręczane klientom, najlepszym rozwiązaniem okażą się serwetki papierowe. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na grubość oraz estetykę. Mycie przestrzeni roboczej ułatwi natomiast ręcznik papierowy. Opłacalność jego zakupu jest często zależna od długości rolki – im jest ona dłuższa, tym bardziej uzasadniony ekonomicznie staje się jej zakup. To ważne, bo jest on bardzo szybko zużywany.

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%