Nie każdy wie, że zielone części truskawek mają niezwykły potencjał. Najnowsze badania pokazują, że to prawdziwe bogactwo składników cennych dla zdrowia.
Choć zwykle trafiają do kosza, szypułki truskawek mogą okazać się wartościowym dodatkiem do codziennej diety. Badacze z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie poddali je dokładnej analizie. Wyniki są zaskakujące – w zielonych częściach tych owoców znajduje się szereg substancji korzystnych dla organizmu.
W składzie szypułek odkryto między innymi błonnik, witaminę C i E, a także cenne polifenole, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz barwniki roślinne, takie jak luteina i beta-karoten. Zdaniem ekspertów te związki wspomagają pracę jelit, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a także korzystnie wpływają na wzrok i kondycję mózgu.
– Luteina pomaga chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem, a beta-karoten, przekształcany w witaminę A, wspiera zdrowe widzenie – tłumaczy doktorant SGGW Radosław Bogusz.
Coraz popularniejszy trend zero waste zachęca do wykorzystywania części roślin, które wcześniej były niedoceniane. Do takich właśnie należą szypułki truskawek. Można je dodać do koktajli lub smoothie, gdzie wzbogacą napój o dodatkowe witaminy i błonnik. Doskonale sprawdzą się także jako baza do pesto, a po wysuszeniu – jako składnik naparów czy herbat ziołowych.
– Widzę w nich także przyszłościowy potencjał w przemyśle spożywczym. Ich ekstrakty mogłyby trafić do nowych produktów funkcjonalnych – podkreśla Radosław Bogusz.
Warto przypomnieć, że same truskawki to również doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminę C, kwasy fenolowe, flawonoidy i antocyjany, a także minerały, takie jak żelazo, potas, fosfor czy mangan. Owoce te wspierają odporność, pomagają regulować ciśnienie krwi i mogą mieć działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe.
Polska od lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów truskawek w Europie. Według danych GUS, w ubiegłym roku nasze plantacje dostarczyły na rynek około 159 tysięcy ton tych owoców, ustępując w Unii Europejskiej jedynie Hiszpanii.
Obraz beauty_of_nature z Pixabay
oko.18:48, 05.06.2025
Truskawki beda po 5 zł.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gorlice24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Ponad 2000 osób zagrożonych zwolnieniami
Platforma likwiduje wszystko co Polskie, bo Tusk chce by było wszystko w Polsce Niemieckie bo jest Niemcem.
Politolog
22:53, 2025-06-06
Unia wspiera Strzeszyn. Wielkie zmiany na terenach wiej
Szkoda, że Strzeszyn nie wspiera Unii.
Sąsiad
20:00, 2025-06-06
Unia wspiera Strzeszyn. Wielkie zmiany na terenach wiej
A w Strzeszynie Nawrocki zebrał prawie 800 głosów a jest on przeciwnikiem Uni , to niech się mieszkańcy zdecydują czy chcą kasę z Uni czy tego....
Mati
19:45, 2025-06-06
To.radio.Anty.radio.meloradio.radio.tok.fm... RMF.clasic.Rmf.maxxx.radio.eska.2,radio.eska.rock.czego.niema.na.FM.ach.Gorlicach.
Stacje Dla.gorlic
18:41, 2025-06-06