Na stronie Rządowego Centrum Legislacji pojawił się projekt rozporządzenia ministra zdrowia, określający szczegółowe zasady i grupy produktów, które będą mogły być sprzedawane w sklepikach szkolnych. Opisano też wymagania dotyczące żywienia zbiorowego w szkołach.
Jak podkreśla resort zdrowia, zasadniczym celem projektowanych przepisów jest poprawa stanu zdrowia dzieci uczęszczających do przedszkoli i szkół i wyrobienia w nich nawyku zdrowego odżywiania.
„W projektowanej regulacji zwrócono uwagę na rekomendacje dotyczące wdrażania diety planetarnej w ramach żywienia zbiorowego. Jest to także odpowiedź na oczekiwania wielu środowisk zaangażowanych w tematykę upowszechniania właściwych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży w zakresie obowiązku zapewnienia na terenie jednostek systemu oświaty dostępu do co najmniej jednego obiadowego posiłku roślinnego przygotowanego na bazie nasion roślin strączkowych” – zaznaczono w uzasadnieniu do projektu rozporządzenia
W § 1 projektu rozporządzenia określono grupy środków spożywczych, które będą dopuszczone do sprzedaży w szkolnych sklepikach oraz automatach vendingowych.
Wśród produktów znalazły się: pieczywo, pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, kanapki, sałatki i surówki, mleko, produkty mleczne, napoje roślinne i produkty roślinne naśladujące produkty mleczne, produkty zbożowe, warzywa, owoce, suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona (bez dodatku cukrów, substancji słodzących oraz soli), soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne (bez dodatku cukrów i soli), koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów roślinnych i produktów roślinnych naśladujących produkty mleczne.
W przypadku napojów dopuszczono: napoje przygotowywane na miejscu, które zawierają nie więcej niż 5 g cukrów dodanych w 250 ml produktu gotowego do spożycia oraz inne napoje niezawierające dodatku cukrów i substancji słodzących.
Projekt rozporządzenia wprowadza też zakaz sprzedaży kawy na terenie szkoły. Zapis odnosi się do wszystkich form produktów zawierających kofeinę i dotyczy wszystkich grup wiekowych przebywających na terenie jednostki oświatowej.
W projekcie rozporządzenia określono również zasady, które będą obowiązywały przy komponowaniu jadłospisów w szkolnych i przedszkolnych stołówkach.
Podkreślono, że produkty takie jak: pieczywo cukiernicze i półcukiernicze, produkty zbożowe śniadaniowe i inne produkty zbożowe oraz produkty mleczne, napoje roślinne i produkty roślinne naśladujące produkty mleczne muszą spełniać określone kryteria zawartości cukrów, tłuszczu i soli.
Projektowane przepisy zakładają między innymi uwzględnienie warzyw i owoców w każdym posiłku, określonej porcji ryb oraz potraw z nasion roślin strączkowych w tygodniu oraz ograniczenie potraw smażonych.
Zgodnie z wymaganiami jakościowymi, w diecie co najmniej raz w tygodniu, w ramach obiadu, powinny być podawane ryby ze względu na zawartość korzystnych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zmianą jest wprowadzenie obowiązku serwowania co najmniej raz w tygodniu, w ramach obiadu, potrawy przygotowanej na bazie nasion roślin strączkowych oraz co najmniej dwa razy w tygodniu porcji mięsa. Raz w tygodniu planowanie posiłku obiadowego pozostawiono do decyzji osób odpowiedzialnych za realizację żywienia w placówce.
Zgodnie z intencją projektodawcy, przy komponowaniu jadłospisów rekomenduje się, aby – 11 – uwzględniać sezonowość produktów oraz wykorzystywać, jeżeli to możliwe, produkty pochodzenia lokalnego.
Doprecyzowano też wartość energetyczną, jaką powinien stanowić obiad podawany w placówce, tj.:
1) 20 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego w ujęciu dekadowym przy posiłku jednodaniowym typu drugie danie;
2) 30 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego w ujęciu dekadowym przy posiłku dwudaniowym.
W przypadku przedszkoli i innych form wychowania przedszkolnego, żywienie powinno dostarczać 75 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego w ujęciu dekadowym, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy wiekowej.
W projekcie zaproponowano, by nowe przepisy weszły w życie od 1 września 2026 roku.
mo/
Nowe wydziały i nowi kierownicy w gorlickim Ratuszu
Jeszcze za malo wydzialow, kierownikow , zastepcow, za male pensje. Wszystko zwiekszyc bo bylo za malo i nie dawali rady. Bedzie dobrobyt tez dla klakierow i ich Guru. Braaawo...
Tubylec Ubek
17:26, 2025-06-19
Nowe wydziały i nowi kierownicy w gorlickim Ratuszu
Ostatnio byłem w wydziale gospodarki przestrzennej i nieruchomości po papierek i Pan kazał czekać na zaświadczenie tydzień bo nie mieli pieczątki Teraz myślę że po zmianach będę kruchej czekał?
Kibic
17:26, 2025-06-19
Trener Glinika przed półfinałem: zeszło ciśnienie
Wszystkie komentarze na tej stronie to patologia. Jak nie masz mozgu to nie pisz nic. wypowiedzi to czysty *%#)!& az przykro ze sa dopuszczane takie wpisy.
Wojt
15:04, 2025-06-19
Watra przechodzi do historii. W jej miejscu powstanie..
Park na wsi, co za głupota🤦♂️
KGR
14:38, 2025-06-19
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz