Zamknij

Witaminy na odporność - jakie substancje działają stymulująco na układ immunologiczny

00:00, 25.10.2020 artykuł sponsorowany

Najnowsze badania nad wspieraniem układu immunologicznego idą w kierunku immunomodulacji, czyli stymulowania go do działania. Immunomodulacja działa zarówno w celu stymulacji układu immunologicznego jak i tłumienia odpowiedzi immunologicznej. W celu ochrony organizmu przed wirusami, bakteriami, pasożytami i czynnikami szkodliwymi stosuje się stymulację układu immunologicznego zarówno przy pomocy leków syntetycznych jak i naturalnych substancji zawartych w diecie oraz podawanych w postaci suplementów diety.

 

Jakie składniki odżywcze i witaminy na odporność warto włączyć do swojej diety

W okresie grypowym, kiedy to szczególnie warto wspomagać układ odpornościowy, należy sięgnąć po witaminy, które szczególnie wpływają na odporność organizmu:

  • witamina A - chroni organizm przed infekcjami, szczególnie górnych dróg oddechowych, poprzez wpływanie na prawidłowe czynności tkanki nabłonkowej oraz zwiększenie ilości wytwarzanych ciał odpornościowych,

  • witamina E jest silnym antyoksydantem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami,

  • witaminy z grupy B, szczególnie witamina B6, gdyż jej obecność jest niezbędna do produkcji przeciwciał i czerwonych ciałek krwi,

  • witamina D3 - niedostateczne nasłonecznienie w Polsce, szczególnie w okresach jesienno-zimowych, kiedy to występuje największa zachorowalność na przeziębienia i grypy, sprawia, że mamy coraz większe niedobory witaminy D3. Niedobór witaminy D3 ma znaczny wpływ na podatność na infekcje.

Ogromne kontrowersje budzi witamina C, gdyż do tej pory nie udało się naukowo ustalić czy witamina C wpływa znacząco na odporność. Naukowcy zgadzają się co do tego, że w okresach infekcji czy dużego wysiłku fizycznego może występować niedobór witaminy C, który warto suplementować.

Ponadto warto dostarczyć organizmowi następujące składniki:

  • cynk,

  • żelazo,

  • magnez,

  • kwasy omega 3,

  • beta-glukan.

Osobom, które powinny wzmocnić układ immunologiczny, szczególnie zaleca się beta-glukan, będący składnikiem błonnika pokarmowego. Znajduje się on w grzybach shiitake, różnych gatunkach boczniaków oraz w zbożach.

Badania nad dobroczynnym działaniem beta-glukany nadal trwają, jednak udowodniono jego korzystny wpływ na organizm. Beta-glukan może skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu. Obniża poziom cukru we krwi, co ma znaczenie w walce z nadwagą i otyłością. Beta-glukan reguluje pracę jelit. Aktywuje komórki układu immunologicznego i podnosi odporność organizmu. Komórki odpornościowe (makrofagi) posiadają receptory dla beta-glukanu. Dlatego też obecność tego związku w organizmie pobudza do działania makrofagi oraz granulocyty i monocyty, a co za tym idzie wywołuje odpowiedź immunologiczną.

Najlepszym źródłem witamin i mikroelementów jest zrównoważona dieta, zawierająca odpowiednią ilość warzyw i owoców. Suplementacja nie zagwarantuje zdrowia, lecz będzie znacząco wspierać dobrą dietę i aktywność fizyczną.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Immunomodulacja

https://parenting.pl/witaminy-na-odpornosc

https://zywienie.abczdrowie.pl/witaminy-na-poprawe-odpornosci

https://www.medonet.pl/zdrowie,beta-glukan---dzialanie--przeciwwskazania,artykul,1727390.html

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%