Zamknij
REKLAMA

Spieki kwarcowe — materiał na blaty kuchenne

14:16, 29.06.2020 | materiały partnera

Spieki kwarcowe to wszechstronne materiały aranżacyjne wytwarzane z naturalnych surowców — skał granitowych, kwarcu i pigmentów ceramicznych. Z powodu swoich właściwości są powszechnie wykorzystywane do produkcji blatów kuchennych. Dlaczego warto wybrać blat ze spieków?

 

Dobry blat kuchenny powinien być trwały, odporny na zarysowania, łatwy w czyszczeniu i estetycznie wykonany. Idealnie, gdyby posiadał także antybakteryjną powierzchnię i niską nasiąkalność. Jeśli zależy Ci na tym, by połączyć wszystkie walory idealnego blatu, sięgnij po ten wykonany ze spieków kwarcowych.

 

Czym są spieki kwarcowe?

 

Spieki kwarcowe to wszechstronne materiały aranżacyjne wykorzystywane zarówno we wnętrzach, jak i na zewnątrz. Wypalane w temperaturze 1220 stopni C przybierają formę wieloformatowych płyt o różnych grubościach. Co ważne, do tworzenia spieków wykorzystuje się jedynie naturalne materiały — skały granitowe, kwarc, iły łupkowe, glinki i pigmenty ceramiczne. Taki materiał jest więc w pełni ekologiczny i biodegradowalny.

 

Wszechstronne zastosowanie spieków kwarcowych

 

Spieki kwarcowe świetnie sprawdzają się jako:

  • okładziny ścian wewnętrznych i zewnętrznych elewacji,

  • okładziny recepcji biurowych,

  • okładziny balkonów, tarasów i werand,

  • wykończenia podłóg,

  • obudowy kominków i parapetów.

  •  

Najczęściej wykorzystuje się je jednak w kuchniach, np. jako okładziny szafek i blaty kuchenne. Dlaczego warto wybrać blat ze spieków?

 

Dlaczego blaty ze spieków?

 

  • Odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Blaty kuchenne to powierzchnie narażone na zarysowania, zadrapania i inne uszkodzenia mechaniczne. Dzięki wykorzystaniu spieków pozostaną w niezmiennej formie przez lata.

  • Mała nasiąkliwość. Ile razy zdarzyło Ci się wylać na powierzchnię blatu wodę, kawę czy wino? Mając blat ze spieków, zapomnisz o konsekwencjach w postaci odbarwień czy nadmiernego zawilgotnienia.

  • Właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Wiele spieków wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych pokrywa specjalna antybakteryjna powierzchnia, neutralizująca bakterie. Takie materiały hamują także rozwój pleśni i grzybów, co przy regularnym kontakcie z żywnością ma ogromne znaczenie.

  • Łatwość czyszczenia. Aby oczyścić powierzchnię blatu wykonanego ze spieku, nie potrzebujesz specjalistycznych detergentów. Z powodzeniem wystarczy wilgotna szmatka i uniwersalny płyn czyszczący.

  • Łatwość montażu i lekka konstrukcja. Montaż blatu ze spieków jest banalnie prosty, a lekka konstrukcja eliminuje konieczność wzmacniania szafek.

  • Odmienne grubości płyt (od 3 do 20 mm). Dzięki możliwości dostosowania grubości do konkretnej powierzchni z powodzeniem stworzysz spójną kolorystyczne aranżacje kuchni, uwzględniającą kilka elementów — np. podłogę, meble i blat.

źródło: https://www.e-stone.pl/spieki-kwarcowe/

 

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop