Za świeżość i odpowiednią jakość różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, w dużej mierze odpowiadają składniki, które zostały wykorzystane do ich produkcji. Wiadomo jednak, że jeśli chodzi o surowce i składniki dotyczące wykonywania takich produktów, ważne jest to, w jakich warunkach są one przechowywane. Poniższy artykuł, uchyli rąbka tajemnicy związanej z tym, co jest kluczowe, jeśli chodzi o właściwe magazynowanie i przechowywanie surowców spożywczych.
Po co w zasadzie magazynować surowce?
Zanim dowiemy się, w jaki sposób powinno się przechowywać surowce, warto jest dowiedzieć się, jaki właściwie jest cel ich magazynowania. W dużej mierze, chodzi tutaj o zachowanie ciągłości produkcji. Nie można dopuścić do sytuacji, w której zwyczajnie nie mamy z czego wytworzyć mąki, cukru, czy chociażby proszku do pieczenia. Przerwanie ciągłości w dostawie surowców, może się zatem okazać katastrofalne w skutkach. Łańcuch jest bardzo prosty: firma, która produkuje proszek do pieczenia nie będzie miała składników, aby go stworzyć. W dalszej konsekwencji, piekarnie nie mają składników do produkcji ciast. Tym samym, w cukierniach na półkach pustki. A my, jako konsumenci, nie mamy dostępu do tak przecież powszechnych produktów, jakimi są chociażby kruche ciasteczka. Dlatego też to, w jaki sposób magazynowane są surowce jest bardzo ważne.
Czynniki, które są kluczowe przy prawidłowym magazynowaniu
Temperatura
Magazynowanie surowców spożywczych, musi przebiegać we właściwych warunkach. W dużej mierze, wynika to z właściwości – zarówno fizycznych jak i chemicznych, jakimi odznaczają się dane surowce. Pierwszym i najbardziej kluczowym czynnikiem, jeśli mowa o w właściwym magazynowaniu surowców, jest temperatura. Surowce spożywcze, powinny być przechowywane w magazynach, w których panuje obniżona temperatura. To w znaczącym stopniu spowalnia wszelkiego rodzaju procesy chemiczne oraz zmiany fizykochemiczne, które w szkodliwy sposób mogą wpływać na jakość surowca. Do tego celu stosuje się specjalne klimatyzatory, które nieustannie regulują temperaturę w magazynach.
Wilgotność
Drugim, niemniej ważnym od temperatury czynnikiem, który wpływa na jakość przechowywania surowców spożywczych, jest odpowiednia wilgotność. Jeśli będzie będzie ona zbyt wysoka – może powodować nadmierne zmiękczanie surowca. Z kolei, jeśli będzie za niska, istnieje ryzyko, że surowiec zostanie wysuszony. Musimy cały czas mieć na względzie, że mowa jest o bardzo delikatnych i wrażliwych na wszelkie zmiany substancjach w których najczęściej są obecne pożyteczne bakterie i związki chemiczne.
Światło
Nadmierne oświetlenie czy też niedoświetlenie magazynu, w którym przechowywane są surowce spożywcze - http://overlack.com.pl/, może doprowadzić np. do rozpadu witamin. Dlatego też, jeśli chcemy w odpowiedni sposób magazynować surowce, musimy zadbać tez o właściwe oświetlenie magazynu. Nie chodzi tu jedynie o natężenie światła, ale też o rodzaj świetlówki, który jest do tego celu stosowany. Z reguły jednak jest tak, że im mniej światła w magazynach z surowcami spożywczymi, tym lepiej. W dużej mierze z tego względu, z reguły nie posiadają one okien.
0 0
Istnieją specjalistyczne pojemniki, które sprawdzą się na magazynach. Można je znaleźć w sklepie Skladuj24 - mają świetne ceny.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gorlice24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz