Domowy kebab to świetny pomysł na szybki obiad, kolację albo danie imprezowe. Dzięki temu, że sami dobieracie składniki, możecie mieć pewność, że wszystko będzie dokładnie takie, jak lubicie – od rodzaju mięsa, przez sos, aż po dodatki i pieczywo. A co najważniejsze – przygotowanie takiego dania wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka prostych trików i trochę chęci, by przenieść smaki najlepszego street foodu do własnej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić domowy kebab od A do Z.
W klasycznej wersji najczęściej sięga się po kurczaka – jest łatwo dostępny, delikatny i szybko się grilluje. Wystarczy, że pokroicie piersi w cienkie paski i zamarynujecie w mieszance przypraw. Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie sięgnąć również po karkówkę, mieloną wołowinę lub jagnięcinę – wszystko zależy od waszych preferencji.
Dobry kebab potrzebuje odpowiedniego pieczywa. Najlepiej sprawdzą się placki tortilli albo chlebki pita. Ważne, aby były miękkie i lekko podgrzane – dzięki temu łatwiej je zawiniecie i nic się nie porwie. Jeśli chcecie, możecie upiec je samodzielnie, ale równie dobrze możecie skorzystać z gotowych – wystarczy je delikatnie podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku.
Domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i przypraw to klasyka, ale to nie jedyna opcja. Możecie dodać do niego zioła, ostrą papryczkę, odrobinę soku z cytryny albo ketchup – wszystko zależy od tego, czy wolicie łagodniejsze, czy bardziej wyraziste smaki. Pamiętajcie, żeby sos dobrze schłodzić przed podaniem – wtedy będzie miał lepszą konsystencję i nie rozmiękczy placków tortilli.
Przygotujcie 3 piersi z kurczaka i pokrójcie je w cienkie paski. W misce wymieszajcie przyprawę do kebaba z sosem czosnkowym oraz 3 łyżkami oliwy, mięso dokładnie obtoczcie w marynacie. Odstawcie całość do lodówki na około 15 minut. W tym czasie przygotujcie warzywa: jednego pomidora pokrójcie w półksiężyce, cebulę w piórka, a białą i czerwoną kapustę poszatkujcie. W osobnej misce połączcie obie kapusty z cebulą, dodajcie sos przygotowany z połączenia 2 łyżek jogurtu naturalnego i majonezu, 4 łyżek ketchupu łagodnego oraz przyprawy do kebaba i ewentualnie odrobiny chili – jeśli lubicie ostrzejsze dania. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki sosu z warzywami.
Usmażcie zamarynowanego kurczaka na rozgrzanej patelni, aż będzie apetycznie przyrumieniony. Na każdym placku tortilli ułóżcie porcję kapusty, kilka kawałków mięsa i plasterki pomidora i dodajcie sos. Zwińcie tortille, podwijając boki, aby farsz nie wypadał. Gotowe kebaby przełóżcie na blachę wyłożoną pergaminem i zapieczcie przez 5–8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Alternatywnie możecie użyć elektrycznego grilla, by uzyskać bardziej chrupiące wykończenie.
Domowy kebab to danie, które możecie przygotować bez większego wysiłku, a efekt z pewnością Was zadowoli. Własnoręcznie dobrane składniki, świeże warzywa i ulubione przyprawy – to wszystko sprawia, że każdy kęs smakuje doskonale. Więcej sprawdzonych pomysłów na kebab domowy na Przepisy.pl.
Uwaga! Przerwa w dostawie wody dla całego miasta i okol
Jo się zskłopciół łół łół strzelułem z armaty kupa na 2 metry
Przelew
00:33, 2025-05-20
Seria oszustw w Gorlicach. Mieszkańcy stracili tysiące
Kupa na gembe trzaska on jest wstręt mordę ma jak wlot powietrza w Warszawie m 20
Kula
00:27, 2025-05-20
Seria oszustw w Gorlicach. Mieszkańcy stracili tysiące
tak będzie z Czaskiem pieniądze rozda po rodzinie i parti i będziesz robił kolejne 10 lat żeby mieć na pizzę i 40 letnie audi
Do trzaska
00:26, 2025-05-20
Seria oszustw w Gorlicach. Mieszkańcy stracili tysiące
Wszędzie tak jest prawie wielkie ło ło ze kradną wszędzie szefa okrado pracownik bo godo ze tak trzeba dzieci rodziców bo im cza ma picie w rodzinie wydzierają majątki jeden drugiemu to łopcy dopiero rypie bieda jest parówki drogie Ukraińcy przyjeżdżają bo obżdzony twój czask ich wpuszczo z tą ruda pała to co chcesz niedługo ci nastają na łeb a polcjia skorumpowana przez Trzaska !!!!! Powie ze nic się nie stało. A hahahhahaha
Ło ło
00:23, 2025-05-20