Zamknij
Zobacz!

Top 6 najbardziej niezwykłych egzotycznych owoców

art. sponsorowany + 08:21, 27.02.2024 Aktualizacja: 08:21, 27.02.2024
freepik.com freepik.com

Obecnie wiele owoców tropikalnych są sprzedawane nawet w Polsce. Nikt nie może być zaskoczony ananasami, mango czy awokado. Ale jednocześnie w sprzedaży są bardziej egzotyczne owoce. Często można zobaczyć tak nietypowo wyglądające owoce, że nawet trudno zrozumieć, jak je jeść i co to w ogóle jest. Aby było lepiej się zorientować, opowiemy o 6 najbardziej oryginalnych owocach tropikalnych, które można spróbować bez konieczności wyjeżdżania do kurortu:

  1. Pitahaya
  2. Salak.
  3. Karambole.
  4. Tamaryndowiec.
  5.  Mangostan.
  6. Papaja.

Wszystkie powyższe owoce są dostępne do zamówienia w sklepie internetowym CrazyBox, gdzie można je również skompletować w owocowe pudełko jako prezent dla bliskich, przyjaciół lub współpracowników.

Pitahaya lub smoczy owoc

Owoc ten nazywany jest smoczym owocem ze względu na swój oryginalny wygląd. Jaskrawo zabarwiona skórka pitayi (jak nazywa się ją w Tajlandii), która może być jasnoróżowa lub żółta, ma zielonkawe narośla, które nadają jej lekkie podobieństwo do szyszki.

Pitahaya rośnie na specjalnym rodzaju kaktusa w krajach tropikalnych. Poszczególne odmiany różnią się nie tylko kolorem skórki, ale także miąższu. W przypadku pitahaya z Kostaryki ma on intensywny bordowy kolor, podczas gdy w przypadku pitahaya o żółtych i czerwonych owocach jest on biały i zawiera wiele jadalnych pestek (podobnie jak kiwi). Smak smoczego owocu jest świeży z umiarkowaną słodyczą i lekką kwaskowatością. Owoc ten doskonale gasi pragnienie. Spożywa się go na świeżo lub można dodawać do koktajli i deserów owocowych.

Salak: co to jest i jak się go je

Owoc ten znany jest również jako owoc węża. Swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu skórki do łusek węża. Ponadto skórka salaka jest cienka, nieco twarda i sucha. W dotyku i wyglądzie przypomina skórę węża.

Owoc jest łatwy do obrania. Wystarczy lekko podważyć skórkę i usunąć ją. Pod spodem znajduje się soczysty biały miąższ, który zawiera ciemną pestkę. Spożywa się jej w salaka.

Smak miąższu przypomina połączenie agrestu, banana i truskawki z orzechowym odcieniem, jest naprawdę egzotyczny i niezwykły. Owoce są spożywane świeże, ale mogą być również używane do sałatek owocowych, dodawane do lodów.

Karambole: gwiezdny owoc

Owoc ten jest atrakcyjny ze względu na swój żebrowany kształt. Jednocześnie po przekrojeniu wygląda jak gwiazda. Ta dekoracyjna cecha pozwala na wykorzystanie karamboli do dekoracji deserów, smoothie i soków.

Ten niezwykły owoc smakuje słodko, z lekką kwaskowatością, lekko orzeźwiająco. Miąższ jest soczysty, jędrny i przyjemnie chrupiący. Karambole spożywa się ze skórką, która jest cienka i jadalna, podobnie jak w przypadku gruszki lub jabłka.

Należy jednak pamiętać, że smak owocu zależy od jego dojrzałości. Niedojrzałe karambole są bardzo kwaśne i w tym przypadku trudno cieszyć się ich tropikalnym smakiem. Stopień dojrzałości można rozpoznać po wyglądzie. Dojrzały owoc jest dość duży i ma przyjemny żółty kolor. Jeśli owoc nie jest dojrzały, jego kolor jest zielony. 

Tamaryndowiec: "indyjski daktyl"

Nazwa ta wynika z podobieństwa miąższu owocu do daktyli. Tamaryndowiec jest lekko skrobiowy i słodki. Jednak w przeciwieństwie do daktyli, smak tych owoców ma lekką przyjemną kwaskowatość i nuty suszonych śliwek i moreli. Co ciekawe, w zielonej postaci owoce te są bardziej kwaśne i często wykorzystuje się je do sałatek lub duszenia mięsa.

Owoce są również atrakcyjne ze względu na swój niezwykły wygląd. Przypominają one strąki orzeszków ziemnych, są wydłużone, guzowate i brązowe. Skórka jest cienka, łatwa do obrania i zawiera brązowy miąższ z kilkoma nasionami pod spodem.

Mangostan: król wszystkich owoców

To niewypowiedziana nazwa tego niezwykłego tropikalnego owocu. Mangostan to mały, zaokrąglony owoc o ciemnobordowej skorupce. Pod nią kryją się białe plastry soczystego i aromatycznego miąższu.

Mangosteen pachnie tropikalnymi kwiatami i słodyczą, a smakuje równie interesująco. Łączy w sobie nuty truskawki, kiwi, banana i ananasa.

Papaja: tropikalny melon

Podłużny zielony owoc, zdalnie przypominający dynię, to nic innego jak papaja, krewny melona. Wewnątrz wygląda podobnie - zawiera dużą komorę nasienną z nasionami i pomarańczowym słodkim miąższem. Papaja smakuje również jak melon z nutami tropikalnymi.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%