W sercu tradycyjnej medycyny chińskiej leży skromna, ale potężna roślina: Astragalus. Znany również jako Huang Qi, ten niepozorny korzeń od wieków jest podstawą wielu leczniczych mikstur i toników. W ostatnich latach zyskał on również popularność na Zachodzie, dzięki swoim niezwykłym właściwościom adaptogennym i wzmacniającym układ odpornościowy. Jakie właściwości zdrowotne posiada Astragalus? Jak go prawidłowo dawkować? Czytaj dalej!
Astragalus, znany także jako Traganek Błoniasty, to roślina stosowana w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej ze względu na swoje właściwości adaptogenne. Wykorzystuje się głównie korzeń tej rośliny do przygotowywania naparów, odwarów oraz jako dodatek do specjalnych "zup-mocy". Astragalus dostępny jest również w postaci suplementów, takich jak kapsułki z ekstraktem. Roślina ta zawiera różne związki o działaniu prozdrowotnym, w tym polisacharydy, saponiny i flawonoidy. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wspiera zdrowie nerek i jest pomocna w leczeniu chorób nowotworowych. Astragalus może również być korzystny w leczeniu cukrzycy, ponieważ pomaga obniżać poziom glukozy i poprawiać wrażliwość insulinową.
Astragalus ekstrakt jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej i znany jest z wielu korzystnych właściwości zdrowotnych. Główne zastosowania ekstraktu z astragalusa obejmują wzmocnienie układu odpornościowego, co czyni go pomocnym w leczeniu grypy i przeziębienia. Jest także używany w leczeniu chorób nowotworowych, ponieważ może wspomagać szpik kostny i chronić przed skutkami ubocznymi chemioterapii i radioterapii. Ponadto, astragalus ekstrakt znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy, gdzie może pomagać w obniżeniu poziomu glukozy we krwi i poprawiać wrażliwość insulinową.
Astragalus często jest stosowany w formie kapsułek. Typowa dawka zawiera się w przedziale od 1 do 3 kapsułek 500 mg każda na dzień, choć dokładne dawkowanie zależy od specyficznych wymagań i składu suplementu.
Alternatywną formą jest sproszkowany Astragalus, który przygotowuje się poprzez zaparzenie jednej łyżeczki proszku w szklance wrzącej wody i pozostawienie pod przykryciem na około 20-30 minut. Tak przygotowany napar pije się raz dziennie, zawsze korzystając ze świeżo przygotowanej porcji.
Przeczytaj więcej na temat roli nukleotydów w organizmie: https://www.rodzinneskarby.pl/nukleotydy/
Astragalus jest ogólnie uważany za roślinę bezpieczną i dobrze tolerowaną przez organizm. Niemniej jednak, ze względu na brak pełnych badań dotyczących bezpieczeństwa, nie zaleca się jego stosowania przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby cierpiące na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze oraz pacjenci onkologiczni powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji astragalusem. Dodatkowo substancje zawarte w astragalusie mogą wpływać na skuteczność niektórych leków immunosupresyjnych, stosowanych m.in. w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, tocznia rumieniowatego układowego, pęcherzycy czy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych.