Odwiedzając wschodnie delikatesy lub składając internetowe zamówienie w sklepie online, warto zaopatrzyć się w słodycze. Słodkie ukraińskie specjały zdobyły uznanie nie tylko w kraju, ale znajdują też szerokie grono koneserów na całym świecie. Chociaż jedzenie cukru w dużych ilościach nie jest obojętne dla zdrowia, sięgając co jakiś czas po słodycz, można podarować sobie chwilę przyjemności i rozpieścić kubki smakowe. Delektowanie się słodkościami może poprawić nastrój. Których frykasów warto spróbować?
Zefirki to jedne z najpopularniejszych łakoci na Ukrainie. Są puszyste, lekkie, wyglądem przypominają mały obłoczek. Rozpływają się w ustach, pozostawiając słodki, przyjemny smak. Występują w wielu rozmaitych odmianach – owocowe, a także waniliowe, czekoladowe bez polewy lub z polewą albo warstwą cukru pudru – swoją delikatną konsystencją przypominają ciepłe lody i ptasie mleczko. Tradycyjnie powstają przez ubijanie białek jaj z owocowymi sokami lub innymi dodatkami i substancją żelującą. Zefiry bywają dodawane do deserów, są nimi np. ozdabiane torty, przysmaki obecne są w kulturze ukraińskiej, nie może ich zabraknąć podczas różnego rodzaju świąt i uroczystości. Duży ich wybór, a także innych słodyczy ze wschodu, można znaleźć w delikatesach Best Market - https://best-market.pl/slodycze.
Roshen to jedna z najbardziej znanych i największych marek ukraińskich słodyczy. Firma została założona w 1996 roku przez Petro Poroszenkę, który w 2014 roku został prezydentem Ukrainy. Produkty cieszą się nie tylko uznaniem wśród osób z Ukrainy, ale eksportowane do wielu krajów na całym świecie, zdobywają szerokie grono konsumentów. W ofercie producenta możemy znaleźć takie przysmaki jak m.in. czekolady z rozmaitym nadzieniem, batoniki, ciastka, wafelki, czy też ukraińskie cukierki Roshen – galaretki, karmelki, krówki, toffi i chrupiące nadziewane rurki. Warto nadmienić, że firma słynie również z tego, że przekazuje pokaźne kwoty na działalność charytatywną.
Robiąc słodkie zakupy, nie można zapomnieć o chałwie. W Polsce najbardziej popularna jest ta z nasion sezamu, na Ukrainie ten specjał wytwarza się głównie z nasion słonecznika. Warto spróbować tego wariantu, by poznać jego walory smakowe. Można wybierać spośród wielu rozmaitych rodzajów – dostępne są chałwy z orzechami ziemnymi lub włoskimi, rodzynkami, kakao, wanilią, czy też wersje glazurowane czekoladą i posypkami. W kulturze wschodniej ten specjał jest spożywany jako samodzielny produkt, słodziwo do herbaty lub składnik rozmaitych ciast i deserów. Chałwa może też być wykorzystana do przełamania nut smakowych wytrawnych potraw.