Termin przydatności do spożycia to element, którego nie może zabraknąć na etykiecie żywności. To informacja, która ma szczególne znaczenie dla konsumentów. W niektórych przypadkach spożycie produktów po dacie wyznaczonej przez producenta może mieć bowiem negatywny wpływ na zdrowie. Czy opakowanie może wydłużyć termin przydatności do spożycia artykułów spożywczych, a jeśli tak, to w jaki sposób? Sprawdź, o czym powinni pamiętać producenci żywności.
Zanim skupimy się na wpływie opakowań na jakość przechowywanej w nich żywności, przyjrzyjmy się etykiecie. Na pojemnikach towarów przeznaczonych do konsumpcji można znaleźć dwa określenia odnoszące się do przydatności do spożycia. Znajomość różnicy między tymi terminami ma kluczowe znaczenie zarówno dla producentów, jak i konsumentów.
Największym zagrożeniem dla bezpieczeństwa konsumentów są obecne na powierzchni warzyw, mięsa czy owoców drobnoustroje powodujące procesy gnilne. Aby uniknąć zbyt szybkiego psucia się żywności, producenci sięgają po hermetyczne opakowania, które blokują dopływ powietrza. Dzięki temu zachodzące wewnątrz procesy rozkładu znacznie spowalniają, a produkty spożywcze nie tracą tak szybko swoich właściwości. Dobór opakowania wpływa więc na termin przydatności do spożycia. Stopień ochrony nie zawsze jest jednak tak samo wysoki. Będzie uzależniony m.in. od materiału, z którego dane opakowanie zostało wykonane.
Producenci artykułów spożywczych najczęściej sięgają po trwałe, lekkie i łatwe w obróbce tworzywo sztuczne, które zostało dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Na tej liście znajdują się m.in. polipropylen (PP), politereftalan etylenu (PET) czy polietylen wysokiej gęstości (HDPE). Producent plastikowych opakowań Stark Partner oferuje trwałe i bezpieczne pojemniki na żywność wykonane w nowoczesnej technologii termoformowania albo formowania wtryskowego. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza opakowania termoformowane i Producent Stark Partner jest doskonale przygotowany do realizacji zamówień dla klientów branży spożywczej – zarówno małych firm, jak i dużych przedsiębiorstw.
Pojemniki termoformowane skutecznie chronią żywność m.in. przed skażeniem mikrobiologicznym. Należy jednak pamiętać, że na datę przydatności do spożycia wpływają także inne czynniki, m.in. temperatura otoczenia czy poziom wilgotności powietrza. Producent ma obowiązek poinformować konsumenta nie tylko o terminie przydatności do spożycia, ale także o sposobie przechowywania żywności, np. „w temperaturze od 2 do 5 stopni Celsjusza” lub „w suchym i ciemnym miejscu”.
Aby zminimalizować ryzyko spożycia zepsutej żywności, należy więc przestrzegać zaleceń producenta zawartych na etykiecie, dotyczących zarówno daty przydatności do spożycia, jak i sposobu przechowywania produktu.
Dziś grzejniki w gorlickich blokach znów zrobią się..
Ceny za ogrzewanie to jakiś żart taniej wychodzi ogrzewanie gazowe w 100 metrowym domu niż w 50 metrach w bloku (co miesiąc 260 złotych)
Wgsgsy
06:39, 2025-05-13
Zuchwały napad w Gorlicach! Sprawca jest, ale złoto zni
A tacy ludzie co sprzedają majątki i wyrzucają ludzi na bruk będą ukarani bo są niemili i będą brali bez opamiętania a złoto ze wzioł to nima co się szczepić niedługo ujawnię pewno rodzine która zrobiła straszn rzeczy i nikt nie mówi nic a wiedza wszyscy
Dolores
02:14, 2025-05-13
Zuchwały napad w Gorlicach! Sprawca jest, ale złoto zni
To są tacy ze dla niego się liczy ze nie wydał kogoś i tym się będzie szczycił a tamci go *%#)!& i będzie siedział za tamtych a złoto ma Heniek a ten będzie miał. 2 piwa i czapkę Adidas za to a ha ha ha ha
Zderzaki
02:10, 2025-05-13
Zuchwały napad w Gorlicach! Sprawca jest, ale złoto zni
Kaczora koledzy sacz wstrętni ludzie niemile udawacze Wołomina najsaczac na ujjjjjow
Ka ka
02:08, 2025-05-13