Prawidłowe przechowywanie żywności jest bardzo ważne, ma wpływ nie tylko na smak i wygląd produktów spożywczych, ale również na ich bezpieczeństwo. Źle przechowywana żywność może wywołać poważne problemy zdrowotne, m.in. zatrucie pokarmowe. Jak należy prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce? Na co zwrócić uwagę?
Główne zasady przechowywania żywności w lodówce
Aby żywność była długo świeża i smaczna, musi być odpowiednio przechowywana w lodówce. Na co trzeba zwrócić uwagę?
- Temperatura panująca w lodówce – jednym z najważniejszych czynników, który wpływa na prawidłowe przechowywanie żywności, jest temperatura. Zalecana temperatura w lodówce wynosi od 2°C do 5°C. Zbyt niska temperatura może spowodować zamarzanie niektórych produktów, a zbyt wysoka może przyspieszać rozwój bakterii i skracać czas przechowywania.
- Odpowiednie miejsce przechowywania – kolejnym ważnym czynnikiem jest odpowiednie umieszczenie żywności w lodówce. Niektóre produkty należy przechować w górnej, inne w dolnej części lodówki, gdzie panują inne warunki.
- Czystość w lodówce – warunki higieniczne, jakie panują w lodówce, mają ogromne znaczenie na trwałość przechowywanych produktów. Warto o tym pamiętać i regularnie czyścić wnętrze lodówki. Należy niezwłocznie wyrzucać produkty zepsute, ze śladami pleśni. Pozwoli to uniknąć rozwoju niebezpiecznych bakterii i nieprzyjemnych zapachów.
- Porządek w lodówce – aby żywność dłużej pozostała świeżość, warto zadbać o prawidłowy przepływ powietrza między produktami. Jedzenie nie powinno się stykać i przylegać do siebie, ponieważ zaburzy to prawidłową cyrkulację. Warto zadbać o odpowiednią pojemność lodówki, dopasowaną do liczby osób, która będzie korzystać z urządzenia.
- Odpowiednie opakowania – surowe jedzenie należy przechować na talerzach lub w pudełkach, aby zabezpieczyć lodówkę przed zaciekami. Sery, masło czy wędliny warto przechowywać w szklanych pudełkach, specjalnym pergaminowym papierze lub pod folią.
Prawidłowo umiejscowienie żywności w lodówce
Chłód panujący w lodówce ma wpływ na trwałość, smak i wygląd przechowywanych w niej produktów. Ważne jest jednak, aby określone produkty trzymać na odpowiednich półkach. W zależności od miejsca, w lodówce panują inne warunki.
- Najniższa półka – w tym miejscu jest najzimniej, dlatego na dolnej półce należy przechowywać produkty, które łatwo się psują np. mięso, drób i ryby.
- Środkowa półka – to idealne miejsce do przechowywania wędlin, nabiału, a także potraw przetworzonych np. obiadu czy zupy.
- Górna półka – to najcieplejsze miejsce w lodówce, dlatego można tam przechować produkty z długim terminem przydatności, otwarte dżemy, konfitury, jogurty czy ciasta.
- Półki na drzwiach – to miejsce narażone na ciągle zmiany temperatur, spowodowane otwieraniem lodówki. W tym miejscu można trzymać napoje, sosy, butelki, oleje czy jajka.
- Szuflady do przechowywania owoców i warzyw – w szufladach w lodówce jest ograniczony przepływ powietrza i panuje większa wilgotność niż w pozostałej części lodówki. To sprawia, że przechowywane tam owoce i warzywa są dłużej świeże i zachowują ładny wygląd. W szufladzie można trzymać sałaty, szpinak, paprykę, cukinie, truskawki, maliny, a także twarde sery.
Jakie lodówki są najlepsze?
Na rynku dostępne są różne rodzaje lodówek, różniące się wyglądem oraz parametrami technicznymi. Wybór odpowiedniego modelu zależy przede wszystkim od indywidualnych potrzeb i wymagań użytkowników. Wybierając lodówkę, warto zwrócić uwagę na jej rozmiar, pojemność, ważna jest także klasa energetyczna urządzenia, mająca wpływ na zużycie prądu, kolor, styl oraz sposób otwierania drzwi. Można wybrać lodówki wolnostojące lub do lodówki do zabudowy, zapewniające wygodę użytkowania. Klienci mają do wyboru:
- Lodówki jednodrzwiowe – to najprostszy i najtańszy model lodówki, posiadający tylko jedne drzwi. Wewnątrz takiej lodówki znajduje się jedna, duża przestrzeń z półkami, w której przechowuje się żywność.
- Lodówki dwudrzwiowa zwane także side-by-side – posiadają dwoje drzwi, a ich wnętrze dzielone jest na dwie części tzn. lodówkę i zamrażarkę. Taki model lodówki jest wygodny dla dużych rodzin, które często korzystają z urządzenia.
- Lodówki z zamrażarką na dole – to lubiany model, wybierany przez znaczną część klientów. Konstrukcja z zamrażarką na dole jest wygodna, pozwala na łatwy dostęp do potrzebnych produktów. Lodówka jest umieszczona na górze, co pozwala na łatwe przeglądanie jej zawartości.
- Lodówki z zamrażarką na górze – taki model lodówki jest szczególnie korzystny dla osób, które często korzystają z lodówki i rzadko używają zamrażarki.
- Lodówki z funkcją No Frost – to wygodne modele, które mają specjalną funkcję, zapobiegającą powstawaniu lodu w zamrażarce oraz na ściankach lodówki. Dzięki temu użytkownik nie musi martwić się o regularne rozmrażanie zamrażarki oraz o czyszczenie ścianek lodówki ze szronu. W takiej lodówce świeże produkty dłużej zachowują swój smak i aromat.
Dodatkowe funkcje lodówki
Prawidłowe przechowywanie żywności poprawiają funkcje, w które wyposażone są niektóre lodówki. Bardzo przydatny jest system No Frost, w który wyposażone są lodówki Electrolux. Zapobiega osadzaniu się szronu oraz lodu w lodówce. Suche powietrze, które osusza lodówkę, pomaga zachować świeżość warzyw, wędlin i serów. Warto także wybrać lodówkę, wyposażoną w komory świeżości, które zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu jedzenia. To rozwiązanie polega na wydzieleniu specjalnej szuflady, w której można przechowywać wędliny, świeże mięso i ryby w obniżonej temperaturze w stosunku do całej chłodziarki. Inne przydatne funkcje to dystrybutor wody, alarm otwartych drzwi, powłoka antybakteryjna, spersonalizowany design itp.
Znajomość zasad prawidłowego przechowywania żywności jest bardzo ważna. Pozwala to przedłużyć trwałość produktów, zachować ich świeżość oraz uniknąć marnowania jedzenia. Warto wybrać nowoczesną lodówkę do swojej kuchni oraz przydatne pojemniki i cieszyć się ze smacznych produktów.
Artykuł powstał w ramach współpracy z marką Electrolux
Ogromne emocje. Kiedy mecz barażowy Glinika?
Przecież to nie jest jedyny mecz w barażach. Z tego co wyczytałem to grają dwie pary drużyn i potem w drugim meczu grają że sobą zwycięzcy.
Kibic
21:15, 2025-06-16
Polski przewoźnik zamawia nowoczesne maszyny
Ten samolot został skonstruowany w Kanadzie i do 2018 roku nosił nazwę Bombardier CSeries ( różne wersje ) obecnie Airbus 220/300 , jest montowany w zakładach Bombardiera w Montrealu i w montowni w USA w Alabamie , w Europie z tego kontraktu nie przybędzie ani jedno miejsce pracy .
Jankes
20:44, 2025-06-16
Ogromne emocje. Kiedy mecz barażowy Glinika?
Będzie ciężko ale może się uda jak nie to w przyszłym sezonie bezpośrednio awans Gorlice górą , jaslo dziady spadają nawet w 4 lidze nie potrafią się utrzymać. GKS gorą Glinik Gorlice
OK
20:27, 2025-06-16
Ogromne emocje. Kiedy mecz barażowy Glinika?
Już się nie zesikajcie wsioki... dostaniecie baty i wracać do jaskini 🤣🤣🤣 pucujecie majty cały sezon jak to awansujecie a prawda jest taka że kopiecie sie po czole jak amatorzy 🤣🤣🤣🤣🤣
Xxxxxxxxxxxxxx
19:10, 2025-06-16