Rzodkiewka to bardzo zdrowe warzywo korzeniowe o nieco ostrawym smaku. Jego uprawa jest bardzo łatwa. Warzywo to nie jest wymagające, dobrze znosi wahania temperatury oraz nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. W każdym przydomowym ogrodzie rzodkiewkę można uprawiać już od wczesnej wiosny aż do jesieni. Jak wysiać oraz pielęgnować rzodkiewkę pod osłoną?
Warzywo to jest bardzo zdrowe oraz wartościowe. Spożywanie rzodkiewki niesie za sobą mnóstwo korzyści. Przy bardzo niskiej kaloryczności rzodkiewka dostarcza do organizmu mnóstwo witaminy C oraz wiele cennych mikroelementów tj. potas.
Warto zatem zadbać o to, aby już w okresie wiosennym gościła na naszych stołach. Niezwykle ważne jest to, aby warzywo to odpowiednio posadzić oraz pielęgnować. Chcąc cieszyć się dorodnych plonów warto zapoznać się z informacjami na stronie https://poradnikogrodniczy.pl/rzodkiewka-wlasciwosci-uprawa-odmiany.php.
Rzodkiewka to takie warzywo, które bardzo szybko wzrasta. Dzięki temu obfitymi zbiorami można cieszyć się kilka razy w roku. Wysadzając pod osłoną wczesne odmiany można już po niedługim czasie cieszyć się wyjątkowym smakiem tych zdrowych nowalijek.
Bardzo wczesną odmianę rzodkiewki pod osłoną można wysiać już pod koniec stycznia lub na początku lutego. Warzywo to bardzo dobrze znosi lekkie wahania temperatury i potrafi kiełkować nawet wtedy, gdy temperatura na dworze wynosi około 2 - 3 °C. Wysokiej jakości siewki potrafią przetrwać w nawet temperaturę -4 °C.
Podczas wzrostu tej rośliny temperatura w tunelu nocą nie powinna być niższa niż 5 °C, natomiast w ciągu dnia powinna sięgać do 15 °C. Przy niższych temperaturach wzrost rzodkiewki może być znacznie słabszy. Gdy na dworze świeci słońce wówczas warto wpuścić d o osłony świeże powietrze.
Okazałe plony są gwarantowane wówczas, gdy roślinka ta zostanie posadzona do odpowiedniej gleby. Bardzo dużą rolę odgrywa właściwa wilgotność podłoża. Powinna ona utrzymywać się na poziomie około 65 - 75 procent. Jeśli podłoże jest zbyt przesuszone, to wówczas wschody są opóźnione a kiełki zamierają. Z kolei nadmierna wilgotność może spowodować gnicie nasion oraz obumieranie młodych pędów. Powstawanie dobrze wykształconego zgrubienia ogonków jest zatem zależne od temperatury, długości dnia oraz wilgotności gleby.
Uprawiając rzodkiewkę trzeba zadbać o to, aby zapewnić jej odpowiednie podłoże. Nie może ono być ani zbyt mokre, ani też za suche. Niezwykle ważną rolę odgrywa też regularne podlewanie, a w szczególności podczas wzrostu zgrubień. Dzięki temu jadalna część rzodkiewki nie będzie porowata, łykowata, oraz ostra i piekąca w smaku. Jeśli po okresie nadmiernego przesuszenia obficie podlejemy tę roślinkę wodą, to wówczas będą widoczne na niej pękające zgrubienia.
Warto wiedzieć o tym, że rzodkiewka we wczesnym stadium uprawy nie wymaga nawożenia. Niemniej warto zawsze dokonać analizy podłoża i gdy jest to konieczne, to można wzbogacić ją niezbędnymi składnikami mineralnymi. Najlepsze pod uprawę rzodkiewki jest podłoże próchnicze, ale bez dodatku kory, trocin oraz słomy, które mogą je zakwasić Idealne pH rzodkiewki wynosi 6,0 – 6,5 czyli powinno być lekko kwaśne.
Jeśli rzodkiewka jest prawidłowo pielęgnowana, to wówczas na pierwsze zbiory od wysiewu można liczyć po upływie około jednego miesiąca. Warzywa należy zbierać wówczas, gdy posiadają odpowiednią wielkość zgrubień. Po zerwaniu warto je przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w temp. Ok 4 – 5 °C, gdyż wtenczas można je przechować przez dłuższy czas.