W bobowskim ratuszu odbyło się spotkanie poświęcone wpisaniu potraw kulinarnych, wyłonionych podczas I edycji Bobowskich Popisów Kulinarnych, na Listę Lokalnych Produktów Kulinarnych Gminy Bobowa.
Pragnę serdecznie podziękować Wam oraz wszystkim kobietom skupionym w Kołach Gospodyń Wiejskich działających w naszej gminie za Wasze zaangażowanie i pracę na rzecz promocji kulinarnego dziedzictwa regionu.
– mówił w czasie spotkania burmistrz Marcin Wąs.
Potrawy są autorską interpretacją Kół Gospodyń Wiejskich lokalnych smaków opartych na tradycji kulinarnej minionych pokoleń.
► „Dziczyzna w sosie borowikowym z pieczonymi ziemniakami w mundurkach i kiszoną kapustą” – autorstwa KGW Wilczyska;
► „Kicha w chlebowym garze” – autorstwa KGW Bobowa-Berdechów;
► „Pierogi z wędzonymi śliwkami, jabłkiem i dodatkiem rodzynek oraz cynamonu, polane śmietaną” – autorstwa KGW Brzana;
► „Pstrąg w maśle czosnkowo-koperkowym z patelni z nutką rozmarynu” – autorstwa KGW Jankowa;
► „Siedliskie cebuloki z boczkiem” – autorstwa KGW Siedliska;
► „Żurek Babci Zosi na swojskim zakwasie” – autorstwa KGW Sędziszowa;
► „Żur na zakwasie stróżniańskim” – autorstwa KGW Stróżna.
Co ważne, każda z potraw została przygotowana zgodnie z kryteriami konkursu opartymi między innymi na: lokalności surowców, tradycji, a także walorach smakowych i odżywczych.
I Bobowskie Popisy Kulinarne, które odbyły się w grudniu ubiegłego roku, były pierwszym takim przedsięwzięciem organizowanym w gminie Bobowa. Jak zapowiada burmistrz Marcin Wąs – z pewnością będzie ono kontynuowane i poszerzane co roku o nowe elementy, tak aby dzięki temu gmina stała się w przyszłości ważnym ośrodkiem promocji kulinarnego dziedzictwa tych terenów.
Źródło info: naszabobowa.pl
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz