W czwartek (11 kwietnia) Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej gościł w swoich progach ósmoklasistów z powiatu gorlickiego. Na przybyłych gości czekały liczne atrakcje które prezentowały specyfikę kształcenia w szkole prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na kierunkach technik architektury krajobrazu i technik żywienia usług gastronomicznych.
Każdy mógł zwiedzić szkołę zapoznać się z bogatą baza dydaktyczną w pełni wyposażonymi pracowniami oraz uczestniczyć w warsztatach i pokazach przybliżających zakres przedmiotów zawodowych m.in. serwisu synchronicznego, wykładu o projekcie Erasmus +, połączonego z degustacja potraw kuchni włoskiej przygotowanej przez młodzież na zajęciach praktycznych uzupełnionej o wykład z zakresu kultury i kuchni śródziemnomorskiej, pokazie kelnerskim i barmańskim oraz w warsztatach z sadzenia roślin jednorocznych i malowania kamieni ramach land artu - sztuki ziemi.
Uczniowie zainteresowani nowym profilem technika weterynarii mogli zobaczyć nową pracownię specjalistyczną oraz jej wyposażenie. Jak również mogli wziąć udział w prelekcji przeprowadzonej przez lekarzy weterynarii przybliżającej warunki pracy ze zwierzętami oraz o działalności Fundacji Dziki Projekt prowadzonej przez weterynarzy z gorlickiego Animedu.
Goście mieli okazję wziąć udział w warsztatach i prelekcjach przygotowanych przez nauczycieli z przedmiotów ogólnych.
Przedmioty humanistyczne zaprezentowały quizy o lekturach szkolnych i żywej lekcji historii wzbogacone prezentacją strojów damskich, a także wojskowych z przełomu wieków w Szkolnej Izbie Pamięci.
Chętni zmierzyli się dodatkowo w quizie z języka angielskiego oraz matematyki, a także mieli możliwość wysłuchania repertuaru szkolnego zespołu ludowego "Chabry i Maki".
Źródło info: ZSCKR Bystra
[FOTORELACJA]3828[/FOTORELACJA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz