Koło Gospodyń Wiejskich z Kobylanki zrealizowało program, w ramach którego uczestnicy stanęli przed zadaniem poprawy jakości życia członków koła, zwłaszcza seniorów.
Kluczem do poprawy życia jest zdrowe odżywianie i aktywność społeczna. Członkowie Koła Gospodyń Wiejskich są bardzo aktywni w środowisku, lecz często zapominają sami o sobie.
- mówi Maria Grądalska z KGW Kobylanka.
Postanowili to zmienić poprzez zakup do swojej społeczności piekarnika z funkcją gotowania na parze oraz wyciskarki wolnoobrotowej. Na nowym sprzęcie zostały zorganizowane warsztaty. Zaproszono na nie specjaliści m.in. dietetyka Agnieszka Mikruta. Podczas warsztatów członkowie KGW dowiedzieli się więcej o swoich złych nawykach żywieniowych, oraz o schorzeniach, które można złagodzić odpowiednią dietą.
Z kolei warsztaty które poprowadził Radosław Kłapacz (Chef Serwice) skupiły się na nauczeniu uczestników właściwie wykorzystywać potencjał nowo zakupionych sprzętów. Gotowanie z wykorzystaniem piekarnika z funkcją gotowania na parze to jedna z najzdrowszych form obróbki produktów spożywczych.
Wyciskarka wolnoobrotowa pozwala uzyskać soki i przetwory z zachowaniem witamin i mikroelementów, co udowodniły warsztaty przeprowadzone przez Kuchmistrza Joannę Różycką-Skorską.
Całość programu została dofinansowana z programu Małopolska Lokalnie.
[FOTORELACJA]1880[/FOTORELACJA]
[ZT]12926[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz