Zamknij

Kacper Święs z gorlickiej Budowlanki laureatem ogólnopolskiego turnieju kulinarnego. Przygotował same pyszności!

Barbara ĆmiechBarbara Ćmiech 13:45, 14.04.2025 Aktualizacja: 09:13, 15.04.2025
Skomentuj fot. ZSZ w Gorlicach fot. ZSZ w Gorlicach

Od 7 do 9 kwietnia w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się finał VIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, przebiegający po hasłem: „Inspiracje kulinarne klasycznej kuchni włoskiej”.


Celem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz jest: rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się
 w zawodzie kucharz
, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z całej Polski, zaprezentowanie umiejętności kulinarnych uczniów, podnoszenie jakości kształcenia w zawodzie kucharz, wymiana doświadczeń między szkołami, zakładami oraz rozwijanie współzawodnictwa indywidualnego i międzyszkolnego.

Turniej był nie tylko pełną emocji praktyczną rywalizacją, w której liczy się nie tylko smak, kulinarna kreatywność, profesjonalizm, pasja tworzenia, dekoracji 
i podawania potraw, ale równie duże znaczenie miała wiedza teoretyczna. 

Atmosfera była gorąca – i to nie tylko za sprawą kuchennych emocji!

Finał składał się z dwóch etapów: części pisemnej – testu sprawdzającej wiedzę teoretyczną oraz części praktycznej, w czasie której każdy uczestnik sporządził dwie porcje zakąski oraz dania zasadniczego, związanego z tematem przewodnim konkursu. 

Z dumą i ogromną radością informujemy, że Kacper Święs, nasz uczeń ZSZ Gorlice, jedyny reprezentant Małopolski, dwukrotnie wywalczył tytuł laureata – zarówno na etapie okręgowym, jak i ogólnopolskim turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

– mówi Lucyna Prorok, nauczycielka z ZSZ w Gorlicach, która przygotowała Kacpra do konkursu.

Kacper zachwycił jury wyjątkowym menu:

Przystawka: GRILLOWANE ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z BALSAMICZNĄ FIGĄ, RICOTTĄ ORAZ PESTO POMIDOROWYM NA GRZANCE Z PIECZYWA KUKURYDZIANEGO

Danie zasadnicze: RAVIOLI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ Z MASŁEM SZAŁWIOWYM  W POSYPCE Z ORZESZKÓW PINI I CHIPSÓW Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ

Warto też dodać, że laureaci ogólnopolskiego etapu turnieju są zwolnieni z części pisemnej egzaminu zawodowego, otrzymując 100% punktów – jest to jeszcze jeden powód, by brać udział w konkursach i rozwijać swoje pasje! 

[FOTORELACJA]5552[/FOTORELACJA]

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

Betti Betti

19 3

Serdecznie gratuluję Brawo

15:26, 14.04.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

GorliczaninGorliczanin

18 1

Brawo!!!! Gratuluję talentu!!!👍

19:46, 14.04.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Maria Krzysztoń Maria Krzysztoń

6 0

Jestem baaardzo dumna z Ciebie Kacper. 🤗🤗🤗

16:38, 15.04.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%