Zamknij
Zobacz!

Kuchnia Pogórzan. Rosół z gwoździa, mordonie i kołacz z serem, taki, że klękajcie narody! [FOTO]

18:14, 03.09.2023 Aktualizacja: 18:14, 03.09.2023
Skomentuj fot. Barbara Ćmiech / Gorlice24 fot. Barbara Ćmiech / Gorlice24

W dzisiejsze południe (3 września) w Skansenie Wsi Pogórzańskiej w Szymbarku odbyło się otwarcie wystawy czasowej „Faska, krzynówek i dwojoki. Sprzęty i naczynia z pogórzańskiej kuchni ”. Nie był to jednak taki zwyczajny wernisaż!
 

W trakcie wydarzenia odbyła się bowiem się degustacja potraw związanych z tradycyjną kuchnią Pogórzan. Uczestnicy poznali dawne przepisy kulinarne z regionu Beskidu Niskiego. Pogórzański stół uginał się od prostych, ale niezwykle aromatycznych potraw.

Był: rosół z gwoździa, zupa szczawiowa, żur postny, kasza ze śliwkami, mordonie, kołacz z serem i ciasto z jabłkami.

Wydarzeniu towarzyszyło otwarcie wystawy, którą będzie można zwiedzać w chałupie z Gródka do końca września.

Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa.

[FOTORELACJA]2469[/FOTORELACJA]

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%