W dzisiejsze południe (3 września) w Skansenie Wsi Pogórzańskiej w Szymbarku odbyło się otwarcie wystawy czasowej „Faska, krzynówek i dwojoki. Sprzęty i naczynia z pogórzańskiej kuchni ”. Nie był to jednak taki zwyczajny wernisaż!
W trakcie wydarzenia odbyła się bowiem się degustacja potraw związanych z tradycyjną kuchnią Pogórzan. Uczestnicy poznali dawne przepisy kulinarne z regionu Beskidu Niskiego. Pogórzański stół uginał się od prostych, ale niezwykle aromatycznych potraw.
Był: rosół z gwoździa, zupa szczawiowa, żur postny, kasza ze śliwkami, mordonie, kołacz z serem i ciasto z jabłkami.
Wydarzeniu towarzyszyło otwarcie wystawy, którą będzie można zwiedzać w chałupie z Gródka do końca września.
Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa.
[FOTORELACJA]2469[/FOTORELACJA]
Snajper Glinika w 2. lidze: wyjątkowy moment
Super sprawa,szkoda że za darmo.. Bo GKS mógł na nim zarobić .. Gdzie byli agenci ? Glinik mógł by nowych sprowadzić. Niech się rozwija i super ze poszedł wyżej.
Kibic
02:47, 2025-07-06
Ten miesiąc przeszedł do historii. Węgiel już nie jest
Czy ktoś może tym eko-świrom wytłumaczyć zależności w energetyce !OZE jest chwilowym uzyskiem bez możliwości szybkiej kompensacji w systemie energretycznym!!!!!Bez stabilnych trwałych źródeł energii elektrycznej cała ta zielona ekologia pada na pysk!!!!Ogarnijcie się eko świry!!!!!
NOL
21:47, 2025-07-05
Uczeń Kromera finalistą olimpiady o św. Maksymilianie
Gratulując wygranej rywalizacji ale co władze świeckie mają wspólnego z kościelnymi funkcjonariuszami?
To nie nie parafialn
21:25, 2025-07-05
Główny inspektor pracy: skrócenie czasu pracy to na dzi
Jestem za pilnym skróceniem czasu pracy dla wszystkich, tygodniowo do zero godzin i zero minut.
Kandydat PO.
18:53, 2025-07-05
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz