W dzisiejsze południe (3 września) w Skansenie Wsi Pogórzańskiej w Szymbarku odbyło się otwarcie wystawy czasowej „Faska, krzynówek i dwojoki. Sprzęty i naczynia z pogórzańskiej kuchni ”. Nie był to jednak taki zwyczajny wernisaż!
W trakcie wydarzenia odbyła się bowiem się degustacja potraw związanych z tradycyjną kuchnią Pogórzan. Uczestnicy poznali dawne przepisy kulinarne z regionu Beskidu Niskiego. Pogórzański stół uginał się od prostych, ale niezwykle aromatycznych potraw.
Był: rosół z gwoździa, zupa szczawiowa, żur postny, kasza ze śliwkami, mordonie, kołacz z serem i ciasto z jabłkami.
Wydarzeniu towarzyszyło otwarcie wystawy, którą będzie można zwiedzać w chałupie z Gródka do końca września.
Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa.
[FOTORELACJA]2469[/FOTORELACJA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz