W czwartek (18 kwietnia) 5 zespołów cukierniczych i 7 kucharskich, łącznie 24 uczniów rywalizowało w XII Małopolskim Konkursie Cukierniczo-Kucharskim dla uczniów szkół specjalnych. Gospodarzem był Zespół Szkół Specjalnych Nr 14 w Nowej Hucie.
Impreza ma za sobą długą tradycję, a jej tegoroczny temat to "Podróże po Europie".
Konkurs zrzesza nie tylko uczniów z Małopolski lecz także z zagranicy. Pozwala zaprezentować im talenty kulinarne, daje okazję do doskonalenia umiejętności uczniów i, co najważniejsze, odwagę do pokonywania barier.
Uczestników oceniało profesjonalne jury w skład którego wchodzą przedstawiciele Stowarzyszenia Malopolskich Kucharzy i Cukierników. Patronat honorowy nad konkursem sprawują Wojewoda Małopolski, Prezydent Miasta Krakowa, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Małopolski Kurator Oświaty.
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Kobylance reprezentowali uczniowie Mirosław Wróblewski i Radosław Łaskawski, którzy podczas konkursu wykonywali dwie potrawy kuchni tureckiej, idealnie trafiając w kulinarne gusty jury.
Uczniowie otrzymali nagrodę specjalną, a do samego konkursu przygotowała ich Maria Ludwin.
Źródło info: Powiat Gorlicki
[FOTORELACJA]3848[/FOTORELACJA]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz