Organizowany turniej jest trójstopniowy, rozpoczął się testem teoretycznych wiadomości z zakresu technologii gastronomicznej, który był przysłany od Komitetu Głównego i otwierany oficjalnie na sali w obecności Komisji oraz wszystkich zakwalifikowanych uczestników Turnieju. Do Turnieju zakwalifikowali się: Anna Rutana z Zespołu Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu (opiekun Anna Jasińska), Natalia Porębska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju (opiekun Anna Nycz), Klaudia Kuźma z Zespołu Szkół przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu (opiekun Małgorzata Wawro), Patryk Antosiewicz z Zespołu Szkół Zawodowych w Grybowie (opiekun Jolanta Lichoń) i Natalia Juszczyńska z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach (opiekun Bogumiła Sawicka).
Po części teoretycznej przyszedł czas na kulinarne potyczki. W części praktycznej tematem wiodącym były „Wariacje z wieprzowiny”, uczniowie mieli przygotować dwie potrawy i zaprezentować je jury. W skład komisji konkursowej oceniającej część praktyczną weszli: Marcin Polus – prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Kamil Woźnica - członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników i Łukasz Grabowski - członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Honorowym gościem czuwającym całościowo nad przebiegiem turnieju była Jadwiga Gwóźdź – przedstawiciel Delegatury Kuratorium Oświaty w Nowym Sączu.
Jury oceniało organizację i higienę pracy, wykonywanie potraw i ekspedycję potraw.
Zwycięzcami I edycji etapu okręgowego zostali:
Koordynatorem etapu okręgowego była Lucyna Prorok.
Zdjęcia ZSZ im. K. Pułaskiego w Gorlicach
Cypisek17:10, 07.02.2019
1 2
Mniam! 17:10, 07.02.2019