Zamknij

Jak zrobić domową kawę latte bez spieniacza - sprawdzone sposoby

00:00, 17.07.2019 artykuł sponsorowany
Skomentuj

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Może to być klasyczne espresso, delikatne cappuccino lub kolorowe latte z apetyczną mleczną pianką.

Latte to pyszna, mleczna kawa. Przepis na nią narodził się we Włoszech, ale dzisiaj przepadają za nią kawosze na całym świecie. Niektórzy traktują ją jak dodający energii napój, inni uważają ją za deser. Kawa latte, które podaje się w wysokiej szklance z długą łyżeczką, nie tylko smakuje, ale również wygląda efektownie, a to za sprawą kolorowych warstw mleka, kawy i mlecznej pianki. Poza tym nie da się ukryć, że mrożona latte jest idealna na letnie upały – jak przygotować i elegancko podać ją w szklance?

Koniecznie z pianką

W kawiarniach piankę otrzymuje się poprzez spienienie mleka specjalnym spieniaczem lub dyszą, w którą są wyposażone ekspresy ciśnieniowe. Ale wielbiciele latte nie są skazani na picie jej wyłącznie poza domem. Mogą przyrządzić ulubiony napój we własnej kuchni – i to nawet wtedy, gdy nie mają spieniacza. Wbrew temu, co można by przypuszczać, nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. Wyjątkową domową latte można mieć w kilka minut! Oto proste rady, dzięki którym będzie ona równie smaczna i efektowna, jak ta serwowana w najlepszych kawiarniach. Naczynia i sztućce, które przydadzą się do ich podawania, znajdziemy na stronie https://www.pucharydeserowe.pl.

Jakie mleko najlepsze do latte?

Jeśli chcemy mieć na swojej kawie latte puszystą piankę, musimy wybrać odpowiednie mleko; odpowiednie, czyli tłuste – najlepiej 3,2%. W sklepach dostępne jest również specjalne mleko przeznaczone właśnie do spieniania, z podwyższoną zawartością białka. Ważna jest również jego temperatura – mleko do klasycznej kawy latte powinno być lekko podgrzane i mieć około 65°C, nie wolno go zagotować! W sprawdzeniu temperatury pomogą nam termometry do mleka, ale poradzimy sobie nawet wtedy, gdy go nie mamy. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące – takie, abyśmy mogli je pić bez obawy poparzenia. Jeśli chcemy sporządzić orzeźwiającą latte na upał, mleka nie należy podgrzewać.

Słoik zamiast spieniacza

Mamy mleko, podgrzane lub nie, ale nie mamy spieniacza. Może go zastąpić z powodzeniem słoik z zamknięciem. Wypełniamy go w ¾ objętości (po spienieniu mleko zajmie więcej miejsca). Do jednej kawy latte potrzebujemy ok. 150 ml mleka. Zamykamy słoik i potrząsamy nim, aż powstanie pianka. Do wysokiej szklanki wlewamy zaparzoną kawę espresso lub rozpuszczalną; w przypadku mrożonej latte wcześniej należy ją schłodzić. Na wierzchu układamy piankę. Możemy też zrobić kawę latte trójwarstwową: W tym celu przelewamy część mleka do szklanki, dodajemy kawę i na wierzchu układamy piankę. Kawę wlewajmy powoli – jeżeli zrobimy to za szybko, to połączy się ona z mlekiem i nie uzyskamy efektu trzech warstw.

Użyj blendera lub miksera

Oprócz słoika możemy użyć również miksera lub blendera. Mleko należy ubijać na wolnych obrotach, aż do uzyskania piany. Spienianie mleka blenderem jest czynnością podobną do ubijania piany z białek lub przygotowywania bitej śmietany. Do kawy latte pianka powinna być gładka i lekka, ale równocześnie zwarta i niezbyt gęsta.

Domowa kawa latte to wspaniały dodatek do śniadania lub orzeźwiający napój w ciągu dnia. Wbrew pozorom przyrządzenie jej w domu wcale nie jest trudne i nie potrzeba do tego żadnych specjalnych urządzeń.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%