Zamknij

Wyróżnienie na EKOGALII 2018

09:36, 18.12.2018 A.P Aktualizacja: 09:52, 18.12.2018
Skomentuj

W Jasionce k. Rzeszowa XII Europejski Konkurs Kulinarny EKOGALA 2018. W zmaganiach finałowych drużyna reprezentująca Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach otrzymała wyróżnienie.

Jak gotować to smacznie i z sercem. Wiedzą o tym uczennice klasy  3b T z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach, których przepis na polędwiczki wieprzowe, carpaccio z buraków i  fondant czekoladowy z sosem malinowym zachwycił przewodniczącego jury XIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego EKOGALA 2018. Głównym celem konkursu było poszerzanie zainteresowania europejską sztuką kulinarną oraz upowszechnianie naturalnych surowców i tradycyjnych metod produkcji, a także konfrontacja możliwości uczniów szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy. W konkursie uczestniczyło osiem dwuosobowych  drużyn uczniowskich ze szkół z: Rzeszowa, Słowacji, Jarosławia, Sandomierza, Iwonicza, Nowosielec oraz Gorlic. ZSZ im. K. Pułaskiego w Gorlicach reprezentowały: Alicja Wojtanowska i Joanna Wojtarowicz, które do konkursu przygotowały Lucyna Prorok i Ewa Myszkowska. 

Zadaniem dwuosobowych zespołów było wykonanie w czasie 90 minut ośmiu porcji dania zasadniczego i deseru. Skomponowane potrawy miały zachować jak najwyższą wartość odżywczą. Potrawy oceniało jury profesjonalne w składzie: Marcin Purgacz (Ambasador Marki Podkarpackie Smaki), Marcin Dudek (Executive Chef Hotel Best Western Q Kraków ****),  Janusz Pyra (Executive Chef Hotel Bristol & Luxury***** Rzeszów), Mariusz Nazimek (mistrz kuchni LOFT Rzeszów), Barbara Bassara -  Poprawa (Cukiernia Bassara Dębica), Kazimiera Kowalczyk (Executive Chef), Maciej Pasternak (Executive Chef cukierni „Niebo w gębie”), Szymon Berłowski (Restauracja Stolarnia Rzeszów), oraz jury techniczne: Patryk Mach (Chef w restauracji Simple Hotelu Blue Diamond ****, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów, Brązowy medalista Mistrzostw Świata w Erfurcie) i Michał Ziaja (Sous Chef Restauracji Manufaktura Hotelu Metropolitan**** - Rzeszów, członek Kadry Narodowej Kucharzy Juniorów). 
W zmaganiach finałowych drużyna z ZSZ Gorlice otrzymała wyróżnienie i pochwałę  przewodniczącego jury za właściwą organizację i profesjonalizm pracy oraz wydanie potraw w czasie określonym regulaminem. 
Gratulujemy wyróżnionym i życzymy dalszych sukcesów.

Zdjęcia: ZSZ im. K. Pułaskiego w Gorlicach

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

bettibetti

12 0

Gratulacje dziewczyny ! teraz czas na Masterszefa a po maturze własną restaurację otwórzcie! 13:36, 18.12.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%