Główny Inspektorat Sanitarny wykrył salmonellę w mięsie z Biedronki i Lidla! Trwa usuwanie partii mięsa ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz go w swojej lodówce.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed dwiema partiami mięsa, które wyprodukowane zostały przez firmę Animex dla sieci Biedronka i Lidl.
W przypadku sznycla z fileta z kurczaka sprzedawanego w sklepach sieci Biedronka wykryto Salmonella Enteritidis w dwóch z pięciu próbek produktu.
- Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - informuje w specjalnym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny.
Chodzi o partie produktu wyprodukowanego przez firmę Animex - Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300 g z terminem trwałości 07.03.2021 r. i o numerze partii: 2272003053.
W przypadku mięsa sprzedawanego przez sieć sklepów Lidl chodzi o mięso mielone z fileta kurczaka 400 g. To produkt wyprodukowany przez Animex dla Lidla. Chodzi o produkt z numerem partii: 2261003858.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
GIS podaje, że w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
AD21:05, 05.03.2021
Dlatego zakupy robię w lokalnych sklepach, przede wszystkim mięso i wędliny... 21:05, 05.03.2021
bn21:06, 09.03.2021
nstępny krok tych marketów , znikną stoiska dla dziewczynek i chłopców .za oceanem to norma jest dziecko (nie ma płci) 21:06, 09.03.2021
Janusz09:59, 06.03.2021
0 0
Co ma sklep do producenta. Popatrz kto to produkuje , jedna z największych firm. W zwykłym sklepie też są ich produkty tylko nikt ich nie wycofuje. 09:59, 06.03.2021