Zamknij

Kotleciarka - niezbędna maszyna gastronomiczna w restauracji

10:04, 12.11.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 10:04, 12.11.2020

Kotleciarka to sprzęt gastronomiczny, który przydaje się w wielu miejscach. Jednak na pewno jest niezbędny w restauracji. Gotując obiad w domowych warunkach, niekoniecznie jest nam ona potrzebna, gdyż możemy rozbić mięso za pomocą ręcznego tłuczka i bez problemu uzyskamy odpowiednią grubość kotletów. Jednak ręczny tłuczek nie sprawdzi się w dużych lokalach gastronomicznych i innych podobnych miejscach, gdzie każdego dnia przygotowywanych jest wiele kotletów. Dlatego kotleciarka powinna znaleźć się na wyposażeniu każdej restauracji. Co warto wiedzieć o tym sprzęcie? O tym w naszym artykule - zachęcamy do przeczytania.

Jak działa kotleciarka?

Kotleciarka to profesjonalny sprzęt gastronomiczny, który często nazywany jest maszynką do rozbijania kotletów schabowych. Jest to urządzenie, które służy do zmiękczania mięsa bez naruszania jego struktury. Nacinanie wcześniej przygotowanych płatów mięsa odbywa się za pomocą stekownicy, dzięki czemu kawałki mięsa mają odpowiednią wielkość i grubość.

Na samym początku mięso zostaje umieszczone w górnym otworze wlotowym, a następnie jest automatycznie przesuwane w dół, gdzie wałki tnące delikatnie je naciągają. Podczas tego etapu obróbki mięsa wykonuje się również spulchnianie, którego celem jest uzyskanie idealnie zmiękczonej struktury mięsa. Na czym to polega? Spulchnianie polega na przepuszczeniu porcji surowca przez kotleciarkę pod wieloma różnymi kątami, co pozwala uzyskać założony cel i umożliwia przejście do dalszej obróbki mięsa.

Kotleciarka - do jakiego rodzaju mięsa się nadaje?

Kotleciarka to urządzenia, które wykorzystuje się przede wszystkim do rozbijania kotletów schabowych, aczkolwiek warto wiedzieć, że jest to sprzęt gastronomiczny, który nadaje się do obróbki każdego rodzaju mięsa. Warto korzystać z tego urządzenia zwłaszcza wtedy, gdy chcemy rozbić i rozciągnąć twarde mięso mające rozciągliwą konsystencję - np. schab wieprzowy czy stek. Trzeba tutaj zaznaczyć, że jest to sprzęt, który nie rozgniata włókien mięsa, a delikatnie je nacina i zmiękcza, dzięki czemu mięso nadal ma swoją formę i co ważne - nie rozpada się.

Wiele osób zastanawia się również, czy kotleciarka to dobry sprzęt do takich mięs jak kurczak czy indyk. Odpowiedź brzmi tak i nie. Oba rodzaje tych mięs możemy poddać obróbce w kotleciarce, aczkolwiek należy ten sprzęt wyposażyć w odpowiednie wałki - w tym przypadku wałki ugniatające.

Kiedy zdecydować się na zakup kotleciarki?

Na zakup kotleciarki powinny się zdecydować zwłaszcza osoby, które prowadzą własną restaurację lub lokal gastronomiczny. W takim miejscu kotleciarka jest wręcz niezbędna! W końcu jest to miejsce, w którym codziennie wydaje się wiele różnych dań, które najczęściej składają się z mięsa, dlatego też bardzo ważny jest czas ich przygotowania. Kotleciarka jest sprzętem, dzięki któremu możemy zaoszczędzić zarówno czas, jak i siły - gdyż rozbijanie kotletów schabowych jest znacznie szybsze z wykorzystaniem kotleciarki, aniżeli wykorzystując ręczny tłuczek.

Oprócz tego warto mieć na uwadze, że przygotowywanie mięsa z wykorzystaniem kotleciarki pozytywnie wpływa na jego walory smakowe, jak i soczystość mięsa. Co ważne - jest to urządzenie, które działa dość cicho, więc nie musimy obawiać się żadnego hałasu. Jest to również sprzęt, który jest niezwykle łatwy w obsłudze.

Podsumowując, kotleciarka to profesjonalny sprzęt, którego na pewno nie może zabraknąć w żadnej restauracji. Pozwala on na duże oszczędności, a przede wszystkim umożliwia szybkie przygotowanie mięsa. Wysokiej jakości maszyny gastronomiczne, w tym i kotleciarki można znaleźć na stronie niemieckiego producenta FEUMA pod adresem: https://www.feuma.de/pl

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%