Zamknij
REKLAMA

Która czekolada jest najlepsza?

07:27, 28.01.2020 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Kto nie kocha czekolady? Większość osób jest zwolennikami tej słodkości. Rożnica tkwi jednak w tym, że są osoby, które jedzą ją z umiarem i rozsądkiem, a są osoby, które zatracają się w czekoladowym szaleństwie, nie pamiętając ile kostek tej dobroci wylądowało już w żołądku.

Kto nie kocha czekolady? Większość osób jest zwolennikami tej słodkości. Rożnica tkwi jednak w tym, że są osoby, które jedzą ją z umiarem i rozsądkiem, a są osoby, które zatracają się w czekoladowym szaleństwie, nie pamiętając ile kostek tej dobroci wylądowało już w żołądku.

Czy wiecie, która czekolada jest najzdrowsza? Mleczna, biała czy gorzka?
Czekolada to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych słodyczy na całym świecie. Gdy przebywamy na diecie, unikamy jej jak ognia, ponieważ jesteśmy przekonani, że stanowi ona rodzaj „zakazanego owocu”. Czy słusznie? Jak się okazuje, czekolada stanowi niezwykle prozdrowotny dodatek do naszej codziennej diety. Warto o niej pamiętać i wiedzieć, który rodzaj będzie najlepszym wyborem. Pamiętajmy, że wpływ czekolady na zdrowie, uzależnione jest od zawartości kakao. Dlatego też, warto wybierać czekolady gorzkie, które zawierają w sobie minimum 70% kakao. Czekolady mleczne i białe, cechują się wysokim udziałem cukru wolnego, a niskim udziałem kakao. Powinniśmy ograniczyć spożywanie białej i mlecznej czekolady i zastąpić je czekoladą gorzką. Ciekawym aspektem jest również to, że osoby, które w sposób regularny spożywają gorzką czekoladę, mają niższy wskaźnik BMI, a po jej zjedzeniu mają mniejszą chęć sięgania po coś słodkiego.

Czekolada gorzka sprzyja odchudzaniu i przyczynia się do tego, że odczuwamy znacznie mniejszy głód. Spożywanie niewielkiej ilości czekolady dziennie, pozytywnie wpływa na parametry metaboliczne oraz antropometryczne. Dzięki cennym polifenolom, zawartym w kakao, możemy liczyć na działanie antyoksydacyjne, a tym samym na obniżenie ryzyka pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, polifenole zwiększają wrażliwość insulinową oraz oddziałują przeciwzapalnie.

Czym jeszcze różnią się od siebie czekolady? Oprócz zawartości polifenoli i cukrów, uwagę należy zwrócić również na zawartość innych składników. W gorzkiej czekoladzie znajdziemy o wiele więcej błonnika, żelaza, niacyny, magnezu, potasu a także cynku. Najważniejsza jest zawartość kakao. Im więcej go znajdziemy w czekoladzie, tym na większe bogactwo możemy liczyć. Zawartość cukru jest mniejsza w czekoladzie gorzkiej. Najgorszym wyborem, okazuje się biała czekolada, która absolutnie nie zawiera w sobie kakao. Można natomiast się do niej odnieść jak do bomby cukrowo-tłuszczowej. To najlepsze określenie. Jeśli chcielibyśmy zacząć spożywać gorzką czekoladę, ale jej smak nie do końca nam pasuje, to namawiamy na stopniowe zwiększanie zawartości kakao. Na sklepowych półkach możemy znaleźć najróżniejsze czekolady, które kakao posiadają już w 40%, 50%, 60% itp. Zaczynając od niższej wartości, pomału można przechodzić do tych wyższych. Jeśli natomiast nie mamy jakichkolwiek zdrowotnych przeciwwskazań, postawmy na włączenie do swojego codziennego jadłospisu gorzkiej czekolady z zawartością 70%. Jej niewielkie ilości sprawią, że będziemy mogli wykorzystać jej prozdrowotne właściwości.

Artykuł stworzony przy współpracy z marką lightcatering.pl

(Artykuł sponsorowany )
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© gorlice24.pl | Prawa zastrzeżone