Zamknij
REKLAMA

Probiotyki – co to takiego?

00:00, 07.11.2019 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Probiotykami określa się żywe organizmy, które wykazują korzystne działanie zdrowotne. Są to ściśle wyselekcjonowane szczepy bakterii niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Takie bakterie są u zdrowych ludzi obecne w przewodzie pokarmowym i tam spełniają szereg dobroczynnych funkcji ochronnych dla organizmu. Dbanie o ich odpowiednia ilość, a więc suplementacja probiotykami zawierającymi dodatkowe bakterie przyczynia się do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego.

Skład probiotyków

Do bakterii o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium z grupy bakterii kwasu mlekowego. Ich wspólną właściwością jest zdolność beztlenowego rozkładu węglowodanów na drodze fermentacji mlekowej. Do bakterii mlekowych zaliczane są również inne drobnoustroje z rodzaju, m.in. Leuconostoc, Lactococcus, Streptococcus, Pediococcus. Wśród bakterii probiotycznych znajdują się także te z rodzaju Bacillus spp. i Propionibacterium spp. oraz niektóre szczepy Escherichia coli. Wśród drobnoustrojów o działaniu probiotycznym wyróżnia się także drożdżaki z rodzaju Saccharomyces, np. S. boulardii.

Do produkcji preparatów probiotycznych oraz żywności funkcjonalnej (zawierającej korzystne dla człowieka bakterie) najczęściej stosuje się bakterie z rodzaju Lactobacillus, Lactococcus, Bifidobacterium, i Streptococcus.

Jak działają probiotyki?

Zadaniem preparatów probiotycznych jest przede wszystkim zwiększenie ilości traconych w czasie choroby lub antybiotykoterapii korzystnych bakterii obecnych naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka. Oznacza to, że probiotyki wpływają na przywrócenie stanu normalnego – prawidłowego i poprawne funkcjonowanie organizmu.

Im więcej tych dobrych szczepów bakterii znajduje się w przewodzie pokarmowym człowieka, tym zmniejszona ilości bakterii patogennych. To właśnie te „złe” bakterie są przyczyną wielu infekcji, zakażeń i zatruć. Bakterie probiotyczne tworzą na ścianie jelita ochronny biofilm, czyli warstwę ściśle przylegających do siebie bakterii – najprościej mówiąc jest to warstwa ochronna. Ma ona za zadanie ograniczać działanie na śluzówkę niekorzystnych substancji produkowanych przez patogeny. Co więcej, probiotyczne mikroorganizmy produkują naturalne przeciwciała, które również chronią przez działaniem bakterii chorobotwórczych.

Probiotyki przyczyniają się do łagodzenia lub skrócenia czasu trwania biegunek, tak zwanych infekcyjnych. W tym zadaniu sprawdzają się najlepiej szczepy bakterii Lactobacillus GG. Co więcej, chronią one także przed występowaniem biegunki poantybiotykowej, która może wystąpić po przebytym leczeniu antybiotykami.

Nie można zapomnieć, że bakterie probiotyczne odgrywają także rolę w produkcji witamin. W zależności od szczepu są to, m.in. K, B12, B1, B2, B9. Równocześnie zwiększają wchłanianie i dostępność witamin oraz minerałów takich jak miedź, cynk, żelazo, potas i mangan. Więcej o działaniu probiotyków można znaleźć na stronie https://wybieramprobiotyk.pl/probiotyki/

Bakterie ze szczepów probiotycznych mają bardzo szerokie spektrum oddziaływania na organizm człowieka. Ich głównym zadaniem jest poprawa stanu przewodu pokarmowego. Probiotyki mogą być również wsparciem w okresie infekcji, ponieważ korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Probiotyki występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych – m.in. w jogurtach i kefirach oraz są dostępne jako suplementy diety.

(Artykuł sponsorowany )
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© gorlice24.pl | Prawa zastrzeżone