Zamknij
REKLAMA

Jak zwiększyć swoja odporność na zimę?

13:36, 03.12.2018 | artykuł sponsorowany

Po pełnej kolorów jesieni jak co roku przychodzi zima. Przez jednych uwielbiana za swoje magiczne krajobrazy, za możliwość szusowania na nartach po stoku i lepienia bałwana, przez innych znienawidzona z a niskie temperatury i konieczność noszenia grubych swetrów i płaszczy. Niewątpliwie zima niesie za sobą wiele korzyści i dobrodziejstw ale także to właśnie w trakcie jej trwania jesteśmy wyjątkowo narażeni na różnego rodzaju przeziębienia i choroby. Zimowa plucha, wiatr i mrozy sprzyjają przemoczeniom, a te z kolei prowadzą do przeziębienia. Należy pamiętać aby na zimowe spacery ubierać się odpowiednio, ciepłe buty, czapka i ciepły szalik - to podstawy bez których nie powinniśmy wychodzić z domu. Nawet przy niewielkich mrozach brak czapki może prowadzić do zaziębienia. Zimowa aura sprzyja również rozprzestrzenianiu się wirusów. Szczególnie podatne na zimowe choroby są najmłodsi, dzieci nie maja tak dobrej odporności jak dorośli a co za tym idzie częściej zmagają się z uporczywym katarem czy kaszlem. Zimowe spadki formy nie należą do przyjemnych, towarzysząca przeziębieniom gorączka, katar i kaszel to objawy utrudniające codzienne funkcjonowanie. Należy więc zrobić wszystko aby nie dopuścić do zimowej grypy. A jak tego dokonać? Pamiętać o ciepłych ubraniach, unikać przemoczenia ale przede wszystkim powinniśmy zadbać o odpowiedni poziom odporności u nas i naszych bliskich.

Jak oczyścić organizm - Green Barley Plus https://hormonwzrostu.edu.pl/recenzje-ksiazki/green-barley-plus-spalacz-tluszczu-z-zielonego-jeczmienia/

Jak zwiększyć odporność?

Sposobów na zwiększenie odporności jest wiele, liczą się predyspozycje genetyczne, ale też to jak dbamy o nasz układ immunologiczny ma ogromny wpływ na to jak często będziemy zmagali się z wszelkiego rodzaju przeziębieniami. 

Odpowiednia dieta

Nie od dziś wiadomo że najlepsze pochodzi z natury, to ona daje nam mnóstwo produktów działających na różne części naszego organizmu. Mamy ogrom produktów łatwo dostępnych pochodzących z natury, które wspierają naszą odporność i pomagają nam uporać się z wszelkiego rodzaju chorobami. Warto zapoznać się z nimi ponieważ ich regularne jedzenie zmniejszy ryzyko przeziębień w okresie zimowym i pozytywnie wpłynie na pracę całego naszego ciała. 

Co jeść na odporność? 

1. Czosnek - od wieków powszechnie znane są wspaniałe właściwości czosnku. Nazywany on jest nie bez powodu naturalnym antybiotykiem, posiada on powiem właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Podawany przy chorobie łagodzi jego objawy, pomaga nam szybciej z niej wyjść i łagodzi jej przebieg, natomiast jedzony regularnie zapobiega uporczywym przeziębieniom. Posiada również wiele innych właściwości, warto więc włączyć go do naszej diety na stałe.

2. Warzywa i kiszonki - warto jeść warzywa nie tylko w okresie sprzyjającym chorobom ale przez cały rok. Mają właściwości antyoksydacyjne i poprawiają pracę całego organizmu. Cebula podobnie jak czosnek jest dobrym zamiennikiem antybiotyku ponieważ zawiera ona alliinę. W zimie kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw można sięgnąć po mrożone lecz należy zwrócić uwagę na jakość i skład wybranego produktu. 
Kiszonki na przykład kapusta lub ogórki to naturalny probiotyk który doskonale wpływa na mikroflorę jelit a to przecież stamtąd pochodzi większość naszej odporności. Jedzenie kiszonek pozwala zmniejszyć częstotliwość zachorowań. Oprócz tego wspomagają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Są też źródłem witamin i cennych mikroelementów takich jak magnez, wapń fosfor czy potas. Można je jeść bez obaw o naszą figurę w dużych ilościach, ponieważ są niskokaloryczne. Jak widać jedzenie kiszonek niesie za sobą wyłącznie korzyści, warto więc jeść je tak często jak to tylko możliwe. W miarę możliwości powinniśmy sięgać po naturalne pewne produkty zrobione przez nas w domu. 

3. Cytryna i imbir - spożywanie w okresie zimowym tak często jak tylko się da herbaty wzbogaconej o cytrynę i imbir z pewnością przyczyni się do poprawy pracy naszego układu immunologicznego i pomoże nam uniknąć zmagania się z nieprzyjemną chorobą. Cytryna swoje magiczne właściwości zawdzięcza zawartej ogromnej ilości witaminy C która jak wiadomo odpowiedzialna jest za odporność. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, więc dodany do takiego napoju doskonale go uzupełnia. 

4. Miód - na rynku dostępnych jest wiele rodzai miodu. Przy wzmacnianiu odporności i walce z przeziębieniami najlepiej sprawdzą się lipowy, spadziowy albo akacjowy. 
Miód najlepiej rozpuścić w ciepłej - lecz nie gorącej - wodzie, i tak sporządzony napój odstawić na całą noc. Taka mieszanka pita codziennie na czczo pomoże nam uniknąć przeziębienia. 

Oprócz diety istnieje też kilka innych czynników które nie bez echa odbijają się na naszej odporności. 
Warto ich przestrzegać, a będziemy długo cieszyć się zdrowiem bez niepotrzebnego kataru, kaszlu i konieczności zażywania leków. 

Hartowanie 

Jednym z poza żywieniowych metod na podniesienie odporności jest hartowanie naszego organizmu. Polega ono na poddawaniu naszego ciała skrajnie zmiennym temperaturom - raz zimno raz gorąco. Najprostszym sposobem na harowanie jest naprzemienny prysznic raz zimną a raz gorącą wodą. Należy zacząć od wody letniej i ciepłej żebyśmy nie dostali szoku. Bardziej zaawansowani zwolennicy tej metody z biegiem czasu zażywają zimnych kąpieli w jeziorach kiedy tylko nastanie zimowy okres. Hartowanie to proces który wdrożony stopniowo i powtarzany regularnie ma zbawienny wpływ na nasz układ immunologiczny. 

Relaks i sen - Odporność niejako odzwierciedla nasz tryb życia i stan ogólny organizmu. Nie ma mowy o dobrej odporności kiedy reszta naszego zdrowia jest niezadowalający. Żeby nasz zegar biologiczny bił zgodnie z jego naturalnym rytmem należy zadbać o to żebyśmy byli wypoczęci i w dobrej formie. Mimo życia w ciągłym biegu i pośpiechu musimy znaleźć kilka chwil na relaks i wyciszenie. Musimy również zwracać dużą uwagę na to aby nasz sen był odpowiedniej długości i jakości, ponieważ permanentne niewyspanie prowadzi do wielu schorzeń. 

Witaminy i suplementy 
Kiedy stosujemy wszystkie powyższe metody, zażywamy odpowiedniej ilości snu, hartujemy się, stosujemy odpowiednia dietę bogatą w naturalne składniki podnoszące odporność, a ta nadal nie jest wystarczająca i często się przeziębiamy, warto sięgnąć po witaminy i suplementy diety dostępne w sklepach i aptekach. Jednym z nich jest tran dostępny w syropie lub tabletkach, polecany zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci pozyskiwany z naturalnych składników. Stosowany regularnie podnosi odporność i działa dobrze na inne funkcje organizmu. Sprzedawany jest często w tabletkach w połączeniu z innym dobroczynnym składnikiem. Przy wyborze należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą który najlepiej doradzi jaki rodzaj tranu będzie dobry dla nas i naszych bliskich. 

Jak widać istnieje mnóstwo sposobów na podniesienie naszej odporności, warto stosować wszystkie z nich regularnie a na pewno przyniesie to zamierzony efekt, a wtedy nie straszne nam będą choroby i przeziębienia.

(artykuł sponsorowany)
REKLAMA
© gorlice24.pl | Prawa zastrzeżone