Zamknij

Ręczny zmywak to już przeszłość gastronomii. Jest zwyczajnie za drogi

11:23, 14.11.2018 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 11:24, 14.11.2018
Skomentuj

Zapewnienie nieskazitelnej czystości to jedno z najważniejszych zadań, jakie stoją przed personelem dowolnego lokalu. Zaniedbanie go niesie ze sobą poważne konsekwencje – nawet najwykwintniejsze danie może nie zachwycić gościa jeśli dostrzeże on, że podano mu je na niedomytym talerzu. Utrata wizerunku na skutek podobnych błędów nierzadko okazuje się niełatwa do odrobienia. By temu zaradzić trzeba sięgnąć po odpowiednie wyposażenie.

Ludzkie możliwości są ograniczone

Postawienie pracownika na zmywaku, aby ręcznie mył wszystkie wracające z sali naczynia, może być rozwiązaniem akceptowalnym jedynie w tych lokalach, gdzie stolików jest najwyżej kilka i nakład związanej z tym pracy jest naprawdę minimalny. Najistotniejszą jego wadą jest wysokie zużycie wody, jakie ma przy nim miejsce. Mimo usilnych prób jego uniknięcia i doskonałej nawet organizacji takiego stanowiska, w dłuższej perspektywie będzie się ono wiązało ze znacznymi stratami. Ale to oczywiście nie wszystko.

Przelewanie dużych ilości wody i pracowite szorowanie uporczywych zabrudzeń bardzo różnego rodzaju, może zwyczajnie nie przynosić należytego efektu – zwłaszcza, jeśli będzie wykonywane przez tych samych ludzi cały dzień. Kolejna sprawa to ilość miejsca, jaka jest do tego potrzebna – a przecież właściwe zorganizowanie przestrzeni należy do najistotniejszych potrzeb umożliwiających efektywną i sprawną pracę.

Nie dziwi więc, że wszędzie tam, gdzie liczba obsługiwanych gości jest choćby nieznacznie większa, coraz częściej pojawia się profesjonalna zmywarka gastronomiczna, i to nawet niejedna – niekoniecznie z powodu dużej ilości zmywanych naczyń i sztućców.

Właściwy dobór urządzeń przyniesie doskonałe efekty

Wygospodarowaniu przestrzeni na zmywak i właściwemu jego wyposażeniu należy poświęcić należytą uwagę już na etapie planowania rozpoczęcia działalności, biorąc pod uwagę przewidywane obłożenie pracą. Szerokość dostępnej na rynku oferty powoduje, że bez trudu dobierzemy urządzenie odpowiadające konkretnym potrzebom – wystarczy np. zobaczyć ofertę firmy Resto Quality dostarczającej wyposażenie dla gastronomii. Wydajność naszego zmywaka to jednak nie jedyna rzecz, o której należy pamiętać. Nieco inne wymagania wiążą się z myciem talerzy, a inne z sztućców i szkła. W przypadku tego ostatniego należy bowiem unikać zbyt wysokiej temperatury zwiększającej jego kruchość. Dwa urządzenia realizujące odmienne, dostosowane do konkretnych potrzeb cykle, pozwalają więc utrzymać odpowiednie tempo pracy. Osobna kwestia to doskonałość samego procesu mycia, w praktyce niemożliwa do osiągnięcia w przypadku pracy ręcznej. Nie martwimy się więc ani jakiekolwiek przeoczone i niedomyte miejsca, które mogą zepsuć doskonałe wrażenie wywierane na gościach, ani o zagrożenie związane np. z bakteriami.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%