Zamknij

Komunikat Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii

10:03, 03.02.2019 Agnieszka Przybyłowicz Aktualizacja: 10:36, 04.02.2019
Skomentuj
reo

Redakcja portalu gorlice24.pl otrzymała od Pani Agnieszki Szewczyk-Kuty Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii oficjalny komunikat w poruszanej przez nas sprawie mięsa z padłych krów, które trafiło do jednej z masarni w naszym regionie. Poniżej zamieszczamy treść pisma w pełnym jego brzmieniu. 

[ZT]6732[/ZT]

KOMUNIKAT NR 1
MAŁOPOLSKIEGO WOJEWÓDZKIEGO LEKARZA WETERYNARII

Działania podjęte przez Inspekcję Weterynaryjną województwa małopolskiego

Zgodnie z art. 14 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności - brak przeprowadzenia badania poubojowego tusz pozyskanych od bydła było przyczyną zakwestionowania mięsa i wycofywania go z obrotu na poziomie województwa małopolskiego.

W dniu 21 stycznia 2019 r. została przeprowadzona pierwsza kontrola weterynaryjna w zakładzie rozbioru, po otrzymaniu informacji z województwa mazowieckiego w czasie której ustalono, że mięso znajdujące się w zakładzie było oznakowane znakiem jakości zdrowotnej i zaopatrzone w dokumentację.

Zgłoszenia w systemie RASSF, które otrzymał Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii:

  • 29.01.2019 r. mięsa wołowego + wprowadzone do 1 zakładu rozbioru w województwie małopolskim.
  • 30.01.2019 r. mięso wołowe mrożone będące w dyspozycji podmiotu zajmującego się pośrednictwem w obrocie żywnością całość zatrzymana w chłodni składowej poza województwem małopolskim – poinformowany o tym fakcie został Łódzki Wojewódzki Lekarz Weterynarii.

W trakcie przeprowadzonych czynności kontrolnych otrzymano informację, że do zakładu rozbioru zostało wprowadzonych 2173 kg . Mięso pozyskane w zakładzie, w stosunku do którego nie udokumentowano przeprowadzenia weterynaryjnego badania poubojowego, zostało objęte procedurą wycofania z obrotu. Jest to przyczyna zablokowania i wycofywania mięsa i produktów zawierających to mięso na poziomie województwa małopolskiego zgodnie z otrzymanymi powiadomieniami RASSF.

Zakład rozbioru wyprodukował z powyższego mięsa partię. Duża część z całości mięsa tej partii znajdowała się jeszcze na terenie zakładów produkcyjnych w postaci surowego mięsa lub produktów. Towar ten został zabezpieczony przez Inspekcję Weterynaryjną i zostanie przekazany do utylizacji.

Mięso oraz produkty z udziałem zakwestionowanego surowca, znajdującego się na terenie województwa małopolskiego, zostało dostarczone w sumie do :

  • 5 podmiotów będących pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej znajdujących się na terenie 3 powiatów województwa małopolskiego,
  • 39 podmiotów będących pod nadzorem Inspekcji Sanitarnej.

Ponadto mięso w ilości 543 kg zostało wysłane do podmiotów na terenie Słowacji.

W odniesieniu do w/w podmiotów natychmiast uruchomiono procedury wycofywania z rynku zakwestionowanego produktu .

Listy dystrybucyjne produktów znajdujących się w handlu detalicznym zostały przekazane organom Inspekcji Sanitarnej.

Ponadto, mięso ze sztuk przyjmowanych do rzeźni na poziomie województwa mazowieckiego, poddano badaniom laboratoryjnym w kierunku pozostałości antybiotyków i substancji przeciwbakteryjnych – uzyskano wynik zadowalający – nie stwierdzono pozostałości leków.

Działania Inspekcji Weterynaryjnej województwa małopolskiego są prowadzone na szeroką skalę i obecnie są na końcowym etapie, mają one na celu oprócz dokończenia czynności podjętych w związku z wycofaniem nielegalnie pozyskanego mięsa i jego produktów z rynku działania kontrolne wielokierunkowe na poziomie wszystkich powiatów odnośnie każdego etapu produkcji: począwszy od kontroli zwierząt w gospodarstwie weryfikując dobrostan zwierząt oraz dokumentację odnośnie leczenia zwierząt i zachowania okresów karencji leków, po zarobkowy przewóz zwierząt, pośrednictwo w tym obrocie i skup zwierząt, rzeźnie i zakłady przetwórcze.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(22)

PolakPolak

29 1

Całe szczęście nie stać mnie na kupno wołowiny. 10:29, 03.02.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

wkurwkur

54 11

Czyzby służby dzialaly dopiero jak wybuchnie afera? Jak mozna było do tego dopuscic? Moze częsciej trzeba ruszyc du.. i kontrole prowadzic w kazdej ubojni czy masarni codziennie po kilka razy dziennie ? Po co utrzymywać służby które działają wyrywkowo i do tego po fakcie ? Chodzi przecież o nasze zdrowie i życie. Lepiej dać na WOŚP , przynajmniej jest jakiś pożytek , a nie utrzymywać nieudolne służby z narażeniem własnego zdrowia i życia. WSTYD ! To nie powinno sie zdarzać . 11:47, 03.02.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

jakubekjakubek

58 1

Cały czas zastanawiam się dlaczego informacja w której masarni było to złe mięso jest utrzymywana w tajemnicy. Przecież dotyczy to w szczególności nas konsumentów. Czy nie mamy prawa wiedzieć gdzie (w tym przypadku) nie kupować skażonego mięsa i jego przetworów ? Czy zawsze konsument musi być tym najgorszym, a nie najważniejszym elementem handlu ??? 13:58, 03.02.2019

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

tralalatralala

11 8

To jest państwo prawa. Teoretycznego prawa, dla bandziorów, cwaniaków i kombinatorów. Przykład śmietnika na Rafinerii pokazał to jednoznacznie. Teraz mamy poprawkę, dla niewierzących. Oraz dla bezkrytycznych wyznawców PiSu i całego okrągłego stołu. Tak to właśnie działa. 18:55, 03.02.2019


AnddoasAnddoas

3 0

Niestety nie masz prawa. Nie kupisz tego mięsa bo zostało wycofane...a jak kupisz to i tak Ci nic nie będzie..tak jak do tej pory. 11:57, 04.02.2019


JannJann

14 8

Caly czas nas faszeruja syfem a dopiero jak dziennikarze tvn i dlaczego tylko tvn, to robi sie afera, a dlaczego w miesnych schab kosztuje ok 13pln a w kaufie, biedrze, lidlu sa promocje ok 8pln,czym sie rozni 15:57, 03.02.2019

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

goscgosc

7 8

Tylko w TVN, bo przecież w państwie PiS - krajem miodem i mlekiem płynącym, taki proceder nie może mieć miejsca!!! 18:14, 03.02.2019


aaaa

14 8

"dlaczego tylko tvn". TVN zrobi wszystko by zaszkodzić Polsce. Ten pseudodziennikarz jeżeli miał wiedzę o tym procederze powinien to zgłosić do Prokuratury, a nie zatrudniać się w ubojni. 20:41, 03.02.2019


~~~~ja~~~~ja

7 1

Mięso z tych pseudo promocji to mięso, które leży zamrożone nawet po kilka miesięcy a jeżeli jest nawet względnie świeże to zwykła strategia sklepu zrobić gazetkę reklamową i sprzedać kilka kg po zniżonej cenie po to aby przyciągnąć klientów, którzy kupią także inny towar albo nawet zamiast tego w promocji gdy tego zabraknie. 10:34, 04.02.2019


robolrobol

17 2

na KEBABY to poszło tzw.miesko z odzysku g.......nem ludzi karmią
Zysk komuś odebrał rozum''Człowiek nie świnia, wszystko zje'' 16:11, 03.02.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

bossboss

12 8

Taki proceder był jest i będzie zrozumcie to ludzie 19:54, 03.02.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

taka prawdataka prawda

14 1

padlinę rzucili na promocję na mięsnym lub poszło na mięso mielone 20:21, 03.02.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

moniamonia

26 2

A gdzie w tym wszystkim jest SANEPiD? Przecież też mają za obowiązek sprawdzać, nadzorować i dbać o nasze zdrowie. Ale jak jest sytuacja tak poważna, to ich nie ma - lepiej sprawdzać przedszkola, szkoły i inne jednostki, od których nic nie zależy. A jak jest realne zagrożenie zdrowia i życia ludzi, to gdzie szanowna inspekcja powołana dla ochrony naszego życia?? To za trudne dla nich?? 20:36, 03.02.2019

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

robolrobol

9 1

polskie państwo istnieje tylko teoretycznie
czyli do 15.00 pracują wszelakie urzędy a potem hulaj dusza
nawet rafinerii nie upilnowali
choć mogli codziennie sprawdzać np.doły kwasowe
tzw.''ochrona środowiska'' nawet bez nakazu 20:45, 03.02.2019


jakubekjakubek

3 5

Mamy również od kilkunastu miesięcy dobrą zmianę w Sanepidzie, co widać, słychać i czuć. 11:37, 04.02.2019


BOboBObo

2 3

Sanepid w nocy nie pracuje 12:08, 04.02.2019


agaaga

17 0

a gdzie w tej cudnej tresci nazwa zakladu? 13:20, 04.02.2019

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

AaaaAaaa

3 0

Ubojnia Kalinowie k. Ostrowi Mazowieckiej - od nich mięso kupił zakład przetwórczy spod Nowego Sącza (z Gostwicy), tak samo jak i klienci w sklepie... Papiery były w prządku, więc to nie wina zakładu przetwórczego. Wy kupujecie z uśmiechem na twarzy w promocjach te schaby za połowę ceny rynkowej i sprawdzacie dokładnie skąd pochodzą?? Ludzie... myślcie trochę! 21:36, 04.02.2019


robolrobol

1 0

Partia skażonego mięsa,trafiła m.in. do Gostwicy w gminie Podegrodzie do zakładu od roku 2015 zajmującego się skupem i rozbiorem. 09:53, 05.02.2019


KonsumentKonsument

1 1

Pierwszy w tym procederze był rolnik/producent, który tą chorą krowę sprzedał handlarzowi za parę stówek (bo dobre i to), handlarz też wiedział co kupuje i sprzedaje do ubojni...
08:03, 06.02.2019


marekmarek

7 0

najbardziej przeraża w tym wyjaśnieniu:"...mięso pozyskane w zakładzie, w stosunku do którego nie udokumentowano przeprowadzenia weterynaryjnego badania poubojowego,zostało objęte procedurą wycofywania z obrotu..." - a wszyscy już wiedzą, że te pieczęcie weterynarza przybijali SAMI PRACOWNICY ubojni, bo panu weterynarzowi nie chciało się warować nocą w zakładzie , a w nocy cały proceder się odbywał; no więc pytanie: jak inspektorzy widzieli na mięsie pieczęcie, to tego mięsa już nie badano, bo "pewniak"?! jeśli tak, to cała ta kontrola jest (tu słowa, przez które by się nie pojawił mój wpis...) 09:00, 05.02.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

AnnaAnna

4 3

Najlepiej zamknąć ubojnie wszystkie i po sprawie, wtedy nauczą się, że nie OSZUKUJE SIE LUDZI 10:19, 05.02.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%