Zamknij

Perła 2017 już w Libuszy!

15:16, 28.09.2017 J.R
Skomentuj

W dniach od 23 do 26 września 2017 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów. W tym samym czasie odbył się też Wielki Finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Perłą 2017 nagrodzony został Piernik Kasztelan Biecki produkowany przez Polskie Piekarnie z Libuszy.

Portal

gorlice24.pl

Napisał o tym

pierwszy

Droga do perły nie była prosta. Aby móc o nią walczyć najpierw należało zwyciężyć na szczeblu wojewódzkim konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", a następnie otrzymać nominację do Perły. To wszystko wydarzyło się podczas Agropromocji w Nawojowej, gdzie w ubiegłym roku piernik zdobył I miejsce, a w tym roku został nominowany do nagrody Perła 2017.

Podczas inauguracji oficjalnego otwarcia targów Smaki Regionów obecny był między innymi Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz marszałkowie większości polskich województw. Perłę dla Piernika Kasztelana Bieckiego odebrali właściciele firmy p. Iwona Rudek oraz p. Witold Grab. Nagroda z dumą została przywieziona do Libuszy, gdzie będzie motywacją do dalszej, ciężkiej pracy nad doskonaleniem swoich produktów.

Otrzymanie tej nagrody to dla nas prestiż i wyróżnienie. Piernik stał się produktem regionalnym. Doceniono tradycyjny sposób wykonania z lokalnych surowców oraz powiązanie piernika z regionem Biecza - mówią z nieukrywaną dumą laureaci nagrody.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

......

6 1

bardzo fajnie ciesze sie ze to polskie piekarnie wygraly nagrode ale szczerze mowiac takiego piernika jak byl z kasztelanki nikt nie umie zrobic i dorownac tamtemu smaku.... 12:06, 29.09.2017

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

xxxxxx

2 0

Rzeczywiście, tego z Kasztelanki nikt nie potrafi powtórzyć. Do dziś czuję ten smak..... 19:53, 29.09.2017


reo

Marek244Marek244

5 0

Jako były uczeń i pracownik S.W.P.C.Kasztelanka proponuję Polskim Piekarniom aby wykupić tereny byłego zakładu i stworzyć tam Wytwórnię tak jak było za dawnych lat- jak za dobę produkowało się 40 ton gotowego wyrobu ,cały zakład pachniał miodem i zapachami korzennymi,wesoło ćwierkały wróbelki,nigdzie nie kupi takich okrągłych pierniczków jak były produkowane na starej hali,wafelków mlecznych na prawdziwym mleku,te wyroby się w ustach rozpływały.(piernik dawniej produkowany w ciepłych warunkach odzyskał miękkość bo nie było polepszaczy) 07:59, 30.09.2017

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%