W dniach od 23 do 26 września 2017 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów. W tym samym czasie odbył się też Wielki Finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Perłą 2017 nagrodzony został Piernik Kasztelan Biecki produkowany przez Polskie Piekarnie z Libuszy.
Droga do perły nie była prosta. Aby móc o nią walczyć najpierw należało zwyciężyć na szczeblu wojewódzkim konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", a następnie otrzymać nominację do Perły. To wszystko wydarzyło się podczas Agropromocji w Nawojowej, gdzie w ubiegłym roku piernik zdobył I miejsce, a w tym roku został nominowany do nagrody Perła 2017.
Podczas inauguracji oficjalnego otwarcia targów Smaki Regionów obecny był między innymi Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz marszałkowie większości polskich województw. Perłę dla Piernika Kasztelana Bieckiego odebrali właściciele firmy p. Iwona Rudek oraz p. Witold Grab. Nagroda z dumą została przywieziona do Libuszy, gdzie będzie motywacją do dalszej, ciężkiej pracy nad doskonaleniem swoich produktów.
Otrzymanie tej nagrody to dla nas prestiż i wyróżnienie. Piernik stał się produktem regionalnym. Doceniono tradycyjny sposób wykonania z lokalnych surowców oraz powiązanie piernika z regionem Biecza - mówią z nieukrywaną dumą laureaci nagrody.
...12:06, 29.09.2017
bardzo fajnie ciesze sie ze to polskie piekarnie wygraly nagrode ale szczerze mowiac takiego piernika jak byl z kasztelanki nikt nie umie zrobic i dorownac tamtemu smaku.... 12:06, 29.09.2017
Marek24407:59, 30.09.2017
Jako były uczeń i pracownik S.W.P.C.Kasztelanka proponuję Polskim Piekarniom aby wykupić tereny byłego zakładu i stworzyć tam Wytwórnię tak jak było za dawnych lat- jak za dobę produkowało się 40 ton gotowego wyrobu ,cały zakład pachniał miodem i zapachami korzennymi,wesoło ćwierkały wróbelki,nigdzie nie kupi takich okrągłych pierniczków jak były produkowane na starej hali,wafelków mlecznych na prawdziwym mleku,te wyroby się w ustach rozpływały.(piernik dawniej produkowany w ciepłych warunkach odzyskał miękkość bo nie było polepszaczy) 07:59, 30.09.2017
xxx19:53, 29.09.2017
2 0
Rzeczywiście, tego z Kasztelanki nikt nie potrafi powtórzyć. Do dziś czuję ten smak..... 19:53, 29.09.2017