Zamknij
REKLAMA

Kinga Brataniec z nutą do gotowania

20:41, 27.03.2018 | J.R
REKLAMA
Skomentuj

22 marca, podczas XXII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie  – największych targów branży HoReCa - odbyła się jubileuszowa 10. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018".  Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach,  w konkursie reprezentowała uczennica Kinga Brataniec, pod opieką Lucyny Prorok. Kinga na finał przygotowała pieczony comber jagnięcy na grzybowym pęczotto z nutą sosu maślano-miętowego.

Kulinarny Talent to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Inaczej mówiąc, jest to pokaz najnowszych trendów w gastronomii, odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków
 i różnych technik przygotowywania dań.

Zgodnie z przyjętą formułą, o miano zwycięzcy rywalizują adepci rekomendowani przez doświadczonych szefów kuchni lub nauczycieli zawodu, co gwarantuje wysoki poziom konkursu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie oryginalnych w smaku, a zarazem wykwintnych dań, które zachwycą liczne grono jurorów.

„Kulinarny Talent 2018” Roberta Sowy oceniały dwa składy jurorskie, do których należały:
 

  • JURY PROFESJONALNE, składające się ze znanych autorytetów kulinarnych: Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober oraz Dawid Łagowski.
  •  JURY GWIAZD, w którym zasiedli znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze, którymi byli: Grażyna Wolszczak, Hanna Lis, Grażyna Racewicz, Agnieszka Hyży, Rafał Maserak, Andrzej Sołtysik, Filip i Wojciech Chajzer. 


Oceniane były m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz kreatywność i estetyka podania, 
a także smak i dobór składników, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji. Suma punktów wszystkich jurorów technicznych i degustacyjnych utworzyła klasyfikację konkursu.

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski– szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa. 

Konkurs poprowadzili: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy, czyli Robert Sowa.

Zgodnie z regulaminem tegorocznej edycji konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów. 
W tym roku były to:

  • comber z jagnięciny brytyjskiej z kością
  • minimum 3 przyprawy z portfolio marki Prymat
  • frytki z batatów marki Farm Frites
  • minimum 1 produkt marki Bonduelle Food Service (do wyboru spośród następujących: mieszanka grzybów, boczniaki mini, karczochy krojone serca, groszek cukrowy młody Snow Peas, pasternak krojony, salsefia krojona minute)
  • napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium: czarna, Earl Grey, malinowa, miętowa, zielona, zielona z jaśminem
  • minimum 1 produkt ZT Kruszwica wybrany spośród następujących: Kruszwica Olej z esencją masła, Kujawski tłoczony na zimno – len, Kujawski 3 ziarna, Oliwier arachidowo-rzepakowy
  • Ser Bursztyn firmy Spomlek.


Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach,  podczas 10. jubileuszowej edycji konkursu „Kulinarny Talent Roberta Sowy”, miała zaszczyt reprezentować uczennica Kinga Brataniec, która została przygotowana przez Lucynę Prorok.  Przy tej okazji warto przypomnieć, że Kinga została zakwalifikowana do udziału w konkursie na podstawie wcześniej przeprowadzonych przez p. R. Sowę Warsztatów Kulinarnych, które odbyły się w dniu 04. 01. 2018 r. w  ZSZ Gorlice, pod nazwą: „ Profesjonaliści w kuchni – przygotowanie do kariery”, zasponsorowanych przez firmę Prymat.

[ZT]5775[/ZT]



Wszyscy uczestnicy zakwalifikowani do konkursu otrzymali od Organizatora unikatowe stroje kucharskie,  w których mieli obowiązek wystąpić – były to: bluza z logotypami sponsorów Konkursu oraz imieniem i nazwiskiem uczestnika, czapka kucharska oraz zapaska z logami Mecenasów Konkursu, a następnie prezentowali swoje umiejętności według kolejności wylosowanej na odprawie (Kinga była uczestnikiem nr 5 i startowała w godz. 12.00 – 12.40) 

Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 40 minut oraz dodatkowe 20 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów - zadaniem każdego z nich było przygotowanie 8 porcji dania głównego z wykorzystaniem wszystkich obowiązkowych produktów konkursowych, z których jedna trafiła na stół ekspozycyjny, a pozostałe do degustacji dla jury technicznego i degustacyjnego. Ponadto każdy uczestnik musiał być przygotowany do werbalnego opisu dania przed komisją degustacyjną (dotyczy to użytych składników, sposobu przygotowania dania, jak również kompozycji smakowych).

Potrawą wykonaną przez Kingę był: PIECZONY COMBER JAGNIĘCY NA GRZYBOWYM PĘCZOTTO Z NUTĄ SOSU MAŚLANO – MIĘTOWEGO.
W ocenie jury potrawa została przygotowana w dietetyczny sposób, bez nadmiaru przypraw, natomiast mięso według opinii Kurta Schellera, Roberta Wojnarowskiego oraz Filipa Chajzera po prostu: „ rozpływało się w ustach”, natomiast Hanna Lis wyraziła opinię, że bardzo lubi kaszę i : „od dziś jest fanką Pęczotto”.

Nagrodami w konkursie były między innymi następujące zestawy: noże KURT SCHELLER EDITION (9 elementów), produkty Bonduelle, oleje smakowe firmy Kruszwica, herbaty firmy Herbapol, przyprawy i dodatki firmy Prymat, ozdoby wielkanocne z piernika Piekarni Sorzyński oraz książka kucharska „GOTUJ Z NAJLEPSZYMI” – R. Sowy i M. Moran.

Warto podkreślić, że konkurs „Kulinarny Talent” został okrzyknięty imprezą kulinarną roku 2016 w 6. edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants - dotychczas do poprzednich edycji konkursu zgłosiło się prawie 360 chętnych, ale w finałach wystartowało tylko 108 uczestników.

Fotorelacja: www.akpa.pl Informacje i zdjęcia udostępniła Lucyna Prorok ZSZ w Gorlicach

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (5)

betibeti

9 4

Brawo grochowa jest super szkołą dziewczyny bierzcie przykład z Kingi i idzcie do gastronomika a nie LO
21:30, 27.03.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

macmac

2 11

Nikt nie przebije Roberta Makłowicza! 22:02, 27.03.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MaroMaro

7 0

Bardzo proszę, niech mi ktoś łaskawie przetłumaczy z polskiego na nasze o co chodzi z tym "Regulaminem i składnikami". Za chwilę ktoś ogłosi konkurs jak z przysłowiowego "gwoździa" zrobić rosół. Pomijam fakt, że autor konkursu to już się "zasłużył" w naszej historii najnowszej. 22:50, 27.03.2018

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

macmac

3 0

Jak dla mnie to wygląda na kryptoreklamę. Zresztą już sama osoba Krzysia z polsatu dużo mówi o randze tej imprezy. Wylewa się promocja produktów i nic więcej. 23:06, 27.03.2018


MaroMaro

5 0

Dzięki za odpowiedź. To samo sobie pomyślałem, ale...mimo całej tej "otoczki" dziewczynie należą się DUŻE GRATULACJE !!! 23:19, 27.03.2018


Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Po dniu 25 maja 2018 roku administratorami danych będzie firma G24, 38-300 Gorlice, ul. Stróżowska 8, oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszej stronie internetowej do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

Jaki jest cel przetwarzania danych?

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez naszych Użytkowników z naszej strony internetowej wraz z funkcjonalnościami na niej udostępnianych ,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszej stronie przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów. Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby: dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym, aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane mogą zostać przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. dostawcą usług IT, agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług, Zaufanym Partnerom oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Informujemy, że na naszej stronie internetowej dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych Partnerów.

Jak możesz zarządzać swoimi danymi?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje jak to zrobić.

Zaznacz przycisk „Zgadzam się” jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w formularzu przez G24, 38-300 Gorlice, ul. Stróżowska 8 i naszych Zaufanych Partnerów jako administratora danych osobowych, w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie aktywności na stronie internetowej zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa. Wyrażenie zgody jest dobrowolne , masz prawo do dostępu do swoich danych, ich poprawiania, a także wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie, a także o pozostałych kwestiach wynikających z art. 13 RODO, dostępnych w Polityce prywatności..

Zgadzam sięNie teraz
© gorlice24.pl | Prawa zastrzeżone