22 marca, podczas XXII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie – największych targów branży HoReCa - odbyła się jubileuszowa 10. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018". Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach, w konkursie reprezentowała uczennica Kinga Brataniec, pod opieką Lucyny Prorok. Kinga na finał przygotowała pieczony comber jagnięcy na grzybowym pęczotto z nutą sosu maślano-miętowego.
Kulinarny Talent to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Inaczej mówiąc, jest to pokaz najnowszych trendów w gastronomii, odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków
i różnych technik przygotowywania dań.
Zgodnie z przyjętą formułą, o miano zwycięzcy rywalizują adepci rekomendowani przez doświadczonych szefów kuchni lub nauczycieli zawodu, co gwarantuje wysoki poziom konkursu. Zadaniem uczestników jest przygotowanie oryginalnych w smaku, a zarazem wykwintnych dań, które zachwycą liczne grono jurorów.
„Kulinarny Talent 2018” Roberta Sowy oceniały dwa składy jurorskie, do których należały:
Oceniane były m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz kreatywność i estetyka podania,
a także smak i dobór składników, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji. Suma punktów wszystkich jurorów technicznych i degustacyjnych utworzyła klasyfikację konkursu.
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski– szef kuchni N31 restaurant & bar by Robert Sowa.
Konkurs poprowadzili: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy, czyli Robert Sowa.
Zgodnie z regulaminem tegorocznej edycji konkursu, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów.
W tym roku były to:
Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach, podczas 10. jubileuszowej edycji konkursu „Kulinarny Talent Roberta Sowy”, miała zaszczyt reprezentować uczennica Kinga Brataniec, która została przygotowana przez Lucynę Prorok. Przy tej okazji warto przypomnieć, że Kinga została zakwalifikowana do udziału w konkursie na podstawie wcześniej przeprowadzonych przez p. R. Sowę Warsztatów Kulinarnych, które odbyły się w dniu 04. 01. 2018 r. w ZSZ Gorlice, pod nazwą: „ Profesjonaliści w kuchni – przygotowanie do kariery”, zasponsorowanych przez firmę Prymat.
[ZT]5775[/ZT]
Wszyscy uczestnicy zakwalifikowani do konkursu otrzymali od Organizatora unikatowe stroje kucharskie, w których mieli obowiązek wystąpić – były to: bluza z logotypami sponsorów Konkursu oraz imieniem i nazwiskiem uczestnika, czapka kucharska oraz zapaska z logami Mecenasów Konkursu, a następnie prezentowali swoje umiejętności według kolejności wylosowanej na odprawie (Kinga była uczestnikiem nr 5 i startowała w godz. 12.00 – 12.40)
Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 40 minut oraz dodatkowe 20 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów - zadaniem każdego z nich było przygotowanie 8 porcji dania głównego z wykorzystaniem wszystkich obowiązkowych produktów konkursowych, z których jedna trafiła na stół ekspozycyjny, a pozostałe do degustacji dla jury technicznego i degustacyjnego. Ponadto każdy uczestnik musiał być przygotowany do werbalnego opisu dania przed komisją degustacyjną (dotyczy to użytych składników, sposobu przygotowania dania, jak również kompozycji smakowych).
Potrawą wykonaną przez Kingę był: PIECZONY COMBER JAGNIĘCY NA GRZYBOWYM PĘCZOTTO Z NUTĄ SOSU MAŚLANO – MIĘTOWEGO.
W ocenie jury potrawa została przygotowana w dietetyczny sposób, bez nadmiaru przypraw, natomiast mięso według opinii Kurta Schellera, Roberta Wojnarowskiego oraz Filipa Chajzera po prostu: „ rozpływało się w ustach”, natomiast Hanna Lis wyraziła opinię, że bardzo lubi kaszę i : „od dziś jest fanką Pęczotto”.
Nagrodami w konkursie były między innymi następujące zestawy: noże KURT SCHELLER EDITION (9 elementów), produkty Bonduelle, oleje smakowe firmy Kruszwica, herbaty firmy Herbapol, przyprawy i dodatki firmy Prymat, ozdoby wielkanocne z piernika Piekarni Sorzyński oraz książka kucharska „GOTUJ Z NAJLEPSZYMI” – R. Sowy i M. Moran.
Warto podkreślić, że konkurs „Kulinarny Talent” został okrzyknięty imprezą kulinarną roku 2016 w 6. edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants - dotychczas do poprzednich edycji konkursu zgłosiło się prawie 360 chętnych, ale w finałach wystartowało tylko 108 uczestników.
Fotorelacja: www.akpa.pl Informacje i zdjęcia udostępniła Lucyna Prorok ZSZ w Gorlicach
beti21:30, 27.03.2018
Brawo grochowa jest super szkołą dziewczyny bierzcie przykład z Kingi i idzcie do gastronomika a nie LO
21:30, 27.03.2018
mac22:02, 27.03.2018
Nikt nie przebije Roberta Makłowicza! 22:02, 27.03.2018
Maro22:50, 27.03.2018
Bardzo proszę, niech mi ktoś łaskawie przetłumaczy z polskiego na nasze o co chodzi z tym "Regulaminem i składnikami". Za chwilę ktoś ogłosi konkurs jak z przysłowiowego "gwoździa" zrobić rosół. Pomijam fakt, że autor konkursu to już się "zasłużył" w naszej historii najnowszej. 22:50, 27.03.2018
mac23:06, 27.03.2018
3 0
Jak dla mnie to wygląda na kryptoreklamę. Zresztą już sama osoba Krzysia z polsatu dużo mówi o randze tej imprezy. Wylewa się promocja produktów i nic więcej. 23:06, 27.03.2018
Maro23:19, 27.03.2018
5 0
Dzięki za odpowiedź. To samo sobie pomyślałem, ale...mimo całej tej "otoczki" dziewczynie należą się DUŻE GRATULACJE !!! 23:19, 27.03.2018