W Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu: „Profesjonaliści w kuchni - przygotowanie do kariery”, które poprowadził Robert Sowa – restaurator, kucharz, znawca trendów i nowinek kulinarnych. Warsztaty zostały zorganizowane we współpracy z firmą Prymat, którą reprezentował Filip Lato, a z ramienia ZSZ w Gorlicach nad ich przebiegiem czuwała nauczycielka gastronomii Lucyna Prorok.
W warsztatach kulinarnych uczestniczyło 45 uczniów. Pracowali w dwóch grupach. Nad ich pracą czuwał Robert Sowa i jego współpracownicy: Krzysztof Baranowski oraz Konrad Kornaszewski.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali:
Dania prezentowały się niezwykle efektownie i smakowały wybornie. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach i byli bardzo zadowoleni z wykonanych przez siebie zadań. Wyrazili chęć uczestnictwa w następnych warsztatach, gdyż takie wydarzenie to była dla nich wspaniała i niezapomniana lekcja gotowania na żywo, w luźnej i przyjaznej atmosferze z mistrzem – mówi Lucyna Prorok, nauczycielka gastronomii w ZSZ w Gorlicach.
Podsumowaniem warsztatów kulinarnych było uroczyste wręczenie certyfikatów oraz książki „Krok po kroku z Robertem Sową” z autografem mistrza.
Organizacja warsztatów była możliwa dzięki firmie PRYMAT, która m.in. zapewniła:
- przyjazd Roberta Sowy i jego ekipy
- fartuszki dla wszystkich gotujących uczniów firmy Prymat na własność
- zapas przypraw i produktów Prymat Gastro Line dla szkoły
- certyfikaty imienne dla wszystkich uczniów
- książkę kulinarną – „Krok po kroku z Robertem Sową” – dla każdego ucznia
- zakup i transport niezbędnych do gotowania wszystkich produktów dostarczonych w dniu szkolenia
- tablice dotyczące zastosowania przypraw, przeznaczone na własność szkoły
- plakaty informujące o wydarzeniu do rozwieszenia w szkole
- przekazanie szkole jednego miejsca dla ucznia w konkursie Roberta Sowy "Kulinarny Talent"
Zdjęcia Joanna Podsadowska. Informację udostępniła Lucyna Prorok ZSZ w Gorlicach.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz